Vojáci se nadýchali směsi na likvidaci lesního plevele

Havlíčkův Brod - Osm vojáků se včera při sanaci vojenského areálu v Bílku nadýchalo neznámé látky a byli převezeni na pozorování do nemocnice. Dnes se ukázalo, že šlo o směs chemické látky tetralin a herbicidu Velpar, který se používá na likvidaci lesního plevelu. Vojáci podstoupili sérii vyšetření, při kterých nebyly zjištěny žádné příznaky otravy. Dnes by tak mohli být propuštěni.

Nález bedny se sedmi lahvemi s neznámou látkou ohlásil ve středu odpoledne jeden z vojáků. Na místo vyjeli hasiči z Chotěboře a Jihlavy s kontejnerem na likvidaci chemických havárií. Byli povolání také specialisté z chemické laboratoře hasičského záchranného sboru z Tišnova. Hasiči zasahovali v přetlakových protichemických oděvech a dýchací technice.

Na žádost havlíčkobrodské nemocnice zajistili městští strážníci na parkovišti nemocnice automobil vojáků a jejich věci. Hasiči je poté dekontaminovali. Ve večerních hodinách do Bílku přijeli i specialisté z 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Armády ČR z Liberce. Vojenská policie zajistila místo nálezu a dosud ho hlídá, aby až do uzavření případu zamezila vniknutí nepovolaných osob.