Topolánek je s prací Václava Jehličky velmi spokojen, na oplátku dostal hračky

Praha - Premiér Mirek Topolánek pokračuje v tomto týdnu s dalšími návštěvami ministerstev. Jako první zavítal na ministerstvo kultury. S prací ministra Václava Jehličky je podle svých slov velmi spokojen, pochválil ho především za ekonomizaci celého systému ministerstva. Premiér zmínil také problematické vyrovnání s církvemi, jehož realizaci označil za absolutní prioritu. Jehlička podle něj dosáhl historické shody všech církví. Pochválil i jeho péči o kulturní dědictví.

Ministerstvo kultury patřilo podle Topolánka vždy mezi typická výdajová ministerstva. „Ministr kultury se vyhodnocoval podle toho, kolik urve peněz ze státního rozpočtu, kolik si vydyndá a vybrečí, což je situace, která tak nemohla dlouhodobě zůstat,“ uvedl premiér. Pochválil proto ministra Jehličku, že jeho primárním zájmem není jen boj o peníze, i když je v tomto ohledu úspěšný, ale ekonomizace celého systému ministerstva. „Cením si toho, že pan Jehlička hledá peníze i uvnitř resortu, například využitím e-aukcí,“ dodal. Za obrovský kus práce označil i spolupráci s kraji a obcemi. Vyzdvihl především 16 projektů v rámci strukturálních fondů a regionálních operačních programů.

Holubička od Špály, nosorožec a mrož od Sutnara

Premiér zmínil také problematické vyrovnání s církvemi, jehož realizaci označil za absolutní prioritu. Ministr si podle něj vede v tomto ohledu velmi dobře: „Václav Jehlička dosáhl historické shody všech církví.“ Pochvala zazněla i za řešení dlouho zanedbávaného problému ochrany kulturního dědictví před krádežemi. Ministr na oplátku premiéra obdaroval drobnými dárky od českých designérů a malířů. Vedle malované holubičky od Špály dostal také nosorožce a mrože od Sutnara a stojan na svíčku ve tvaru lidské hlavy od Maxima Velčovského.

Jehlička: Situace kolem Národní knihovny je více než vážná

Mirek Topolánek:

„Nikdo z nás se výstavbě Národní knihovny nebrání. Jsou na to vyčleněné i rozpočtové peníze.“  

Pozornosti neušla ani stále diskutovaná Národní knihovna. „Můj názor je pořád stejný. Kdyby nebylo tahanic kolem špatně vypsané soutěže, už by se dávno stavělo. Vidím to jako záležitost hlavního města Prahy, ministerstvo v tomto nepochybilo,“ reagoval Topolánek. Arbitráže, kterou připustil ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek, se neobává. Pokud podle něj někomu hrozí, není to rozhodně ministerstvo kultury.

„Situace kolem Národní knihovny je více než vážná a nás to vůbec netěší. Nechávám si provádět hluboký právní rozbor celé situace,“ dodal Jehlička. Na otázku, zda neuvažuje o Ježkově odvolání, uvedl, že žádný z jeho ředitelů nemá své místo jisté: „Kdokoliv vážně pochybí, bude odvolán.“