Soud se začne zabývat případem tajemné Aničky

Brno - Aktérky kouřimské kauzy Barbora Škrlová a Kateřina Mauerová by mohly být v nejbližší době odsouzeny až ke dvěma letům vězení. Jejich případem se začne v pátek zabývat brněnský městský soud. Škrlová bude souzena za to, že se loni v brněnském dětském krizovém centru Klokánek vydávala za třináctiletou dívku Aničku. Mauerová stane před soudem proto, že jí tuto smyšlenou totožnost potvrdila. Podle soudce Jaroslava Chocholy, který se kauzou zabývá, v pátek patrně padne i verdikt.

Proces by mohl konečně přinést odpověď na to, proč se vlastně dnes čtyřiatřicetiletá Škrlová vydávala za dítě. Některé důkazy vedou k tomu, že byla členkou náboženské sekty, která chtěla tuto vysokoškolsky vzdělanou ženu coby svoji ikonu „omladit“.

Podle policie se Škrlová s Mauerovou lží v Klokánku dopustily poškozování cizích práv. I když za tento skutek hrozí až dva roky vězení, podle právníků, které oslovila ČTK, je více než pravděpodobné, že tento přečin přísnější trest než podmínku nedostanou.

Podle právníka Škrlové Richarda Nováka je obžaloba neopodstatněná. Při procesu požádá o propuštění své klientky z vazby a její další stíhání na svobodě. Tvrdí, že Škrlová o sobě nikdy pracovnicím Klokánku netvrdila, že je dítě. Když se ocitla v krizovém centru, vůbec prý nekomunikovala, a tak ani nebyla schopna poškodit cizí práva.

Škrlová s Mauerovou jsou ještě obviněny z druhého, mnohem závažnějšího skutku spojeného s kuřimskou kauzou. Týká se týrání hochů Ondry a Jakuba skupinou šesti pachatelů, jimž hrozí osm až dvanáct let vězení. Cílem týrání bylo chlapce duševně zlomit, zničit tak citová pouta s rodinou a vytvořit z nich osoby poslušné všech rozkazů. Proces týkající se týrání by měl být zahájen v druhé polovině června.


Škrlová je absolventkou brněnské Janáčkovy akademie múzických umění a bývalou posluchačkou pedagogiky Masarykovy univerzity. Žila s chlapci Ondrou a Jakubem v rodině Kláry Mauerové, a to jako dívka Anička. Když byla Mauerová loni v květnu zatčena kvůli týrání syna Ondry, dostali se hoši s údajnou Aničkou do Klokánku. Z něj Škrlová krátce poté prchla.

Žena se dostala do Dánska a pak do Norska. Tam se záhy začala vydávat za třináctiletého českého chlapce Adama. Podvod odhalila policie a předala Škrlovou české policii. Za to, že vystupovala před norskými úřady jako Adam, nebyla stíhána.