Po dnešku bude jasné, kdo bude moci k volbám do krajů a Senátu

Praha - Kandidáti na krajské zastupitele a senátory budou po dnešku s jistotou vědět, zda byli zaregistrováni do říjnových voleb. Bez registrace, která stvrzuje splnění zákonných podmínek pro kandidaturu, by se nemohli objevit na hlasovacích lístcích.

Krajské kandidátky zbývá zaregistrovat už jen v Olomouckém a Královéhradeckém kraji. V ostatních regionech - s výjimkou Zlínského kraje - byla k volbám připuštěna všechna řádně přihlášená uskupení. Registraci podle dostupných informací nedostali jen někteří adepti na krajské zastupitele, jejichž nominace nesplňovaly zákonem požadované náležitosti. Případné nedostatky musely být odstraněny do čtvrtka.

Radnice v sídelních městech senátních obvodů musejí registraci uchazečů o místa v horní komoře provést nejpozději dnes, krajským úřadům dává zákon lhůtu o den delší. Není ale pravděpodobné, že by úředníci toto rozhodnutí odkládali na sobotu.

Kandidáti, kteří nyní zaregistrováni nebudou, se mohou odvolat k soudu. Pokud jim soudce dá za pravdu, budou zaregistrováni dodatečně do 27. září v případě senátních voleb a do 2. října v případě voleb krajských.