O posledním prázdninovém víkendu stoupá každoročně nehodovost

Praha - Poslední prázdninový víkend s sebou každoročně přináší zvýšený počet obětí dopravních nehod, kdy na českých silnicích zemře většinou deset i více lidí. Policisté proto stejně jako každý rok zesílí i letos dohled nad řidiči a uskuteční několik desítek dopravněbezpečnostních akcí.

Před počátkem školního roku se na silnicích pokaždé zvýší provoz. Lidé se vracejí z dovolených a rodiče přivážejí domů děti z prázdnin. „Vlivem hustoty provozu, spěchu a mnohdy nepozornosti řidičů s sebou poslední prázdninový víkend přináší také zvýšení dopravní nehodovosti,“ sdělila mluvčí policejního prezidia Petra Srnková. Policisté podle ní v loňském roce šetřili v sobotu a v neděli na začátku září kolem 680 nehod, při kterých přišlo o život 11 lidí.

Nejhorším koncem prázdnin se za posledních deset let stal rok 2004, ve kterém o posledním srpnovém víkendu zemřelo na silnicích 19 osob. Po 14 obětech si pak vyžádaly cesty z dovolených v letech 2001 a 2002. Naopak nejklidnější a nejbezpečnější byl předloňský poslední prázdninový konec týdne, kdy zahynuli dva lidé.

Policie chce letošní víkend hlídat a usměrňovat dopravu především u vjezdů a výjezdů z měst. O nasazení policistů rozhodnou jednotlivé okresy. Zesílené hlídky vydrží ve všech regionech od pátku až do neděle. Od 1. září se chce policie zaměřit na okolí škol a přechody pro chodce.

Vydáno pod