Pochvaly zazněly i při Topolánkově kontrole u Cyrila Svobody

Praha - Inspekční kolečko po ministerstvech zakončil premiér Mirek Topolánek v Legislativní radě vlády. Podobně jako při návštěvách ostatních resortů, i nyní činnost rady pod vedením Cyrila Svobody pochválil. Podle premiéra je rada hodnocena v Evropské unii jako jedna z nejlepších. Svoboda se domnívá, že velikou zásluhu na dobré pověsti má nezávislost orgánu, jehož poradní hlas vláda vyslyšet může, ale nemusí.

„Na vládě mé rozhodování jako předsedy ovlivňují daleko více ministři za KDU-ČSL,“ žertoval Topolánek, "když se jedná o finanční věci, mrknu doleva na Miroslava Kalouska a jeho kývnutí hlavou mě ve většině případů přesvědčí, a pokud se jedná o jakýkoli legislativní problém, tak má naprosto dominantní postavení Cyril Svoboda."

Předseda vlády zdůraznil také závažnost posudků Legislativní rady „z aspektu kompatibility“ - tedy implementování směrnic EU do českého právního systému. Vyzdvihl také odborníky, kteří se na činnosti rady podílejí. Za úkoly, které nyní před nimi stojí, považuje Topolánek diskusi o přímé volbě prezidenta republiky a proces přijímání norem a právních vztahů.