Za útok v rokycanském baru bude zatím obviněno pět lidí

Rokycany - V souvislosti se sobotním útokem skupiny mladíků v nonstop baru v Rokycanech bude zatím obviněno pět lidí. Útok odstartoval protesty místních Romů proti údajně rasistickému prostředí ve městě. S ohledem na probíhající vyšetřování se může počet stíhaných ještě změnit. Rasový podtext útoku zatím zjištěn nebyl.

V pěti případech je připraveno zahájení trestního stíhání pro trestný čin výtržnictví. Jelikož věc nebyla dosud ukončena a vyšetřování pokračuje, je možné předpokládat, že ještě dojde ke změnám.

23. srpna před 03:00 napadla skupina asi 15 mladíků obsluhu a přítomné hosty. „Rasový motiv incidentu nebyl do současné doby vyšetřováním potvrzen,“ uvedla rokycanská policejní mluvčí Jana Tomková. Podle policie byli někteří účastníci příznivci hnutí skinheads. Podle jedné z verzí byl napaden personál baru proto, že obsluhuje Romy.

Asi 40 Romů se pak v sobotu a v neděli vydalo proti rasistickému prostředí ve městě demonstrovat. Akce se zúčastnilo kolem 150 lidí s transparenty. V pondělí se sešlo se zástupci Romů vedení města a policie. Dohodli se na posílení hlídek městských strážníků i státní policie. „Situace ve městě a dodržování veřejného pořádku jsou neustále monitorovány. Policisté provádí zvýšený výkon služby, zvláště večer a v noci,“ uvedla Tomková.

Policisté v Rokycanech letos zatím vyšetřovali tři případy, u nichž byl prokázán rasový podtext útoku. Dva z nich se týkaly sprejerství, kdy neznámý pachatel poškodil omítku kostela a veřejných WC rasově motivovanými znaky. Třetí případ se stal před necelým měsícem a byl při něm napaden sedmnáctiletý mladík. Zatím neznámý pachatel ho s rasově motivovanými slovními výrazy několikrát udeřil pěstí.

Protestní pochod Romů v Rokycanech
Zdroj: ČT24
Vydáno pod