ÚS začne posuzovat Lisabonskou smlouvu v září

Praha - Ústavní soud (ÚS) začne v září posuzovat, zda je reformní dokument Evropské unie, Lisabonská smlouva, v souladu s českým právem. V Otázkách Václava Moravce to prohlásil předseda ÚS Pavel Rychetský. Soud už totiž ukončil veškeré přípravné práce a má stovky analýz. Kdy ale projednávání smlouvy skončí, nechtěl Rychetský odhadnout, stejně jako výsledek.

K Lisabonské smlouvě se vyjádřil v Otázkách i bývalý prezident Václav Havel. Pokud by podle něj soud dospěl k názoru, že v některých pasážích je smlouva v rozporu s českým právním řádem, je potřeba Ústavu změnit. „Když by dospěl ÚS k názoru, že je Lisabonská smlouva v rozporu s Ústavou, tak to je výzva k tomu, aby se Ústava předělala,“ prohlásil Havel. „Změna Ústavy je něco, co je u nás téměř nemožné,“ komentoval to Rychetský.

Klíčový dokument Evropské unie v červnu odmítlo v referendu Irsko, pro jeho platnost je nutný souhlas všech 27 členů unie. 24 států smlouvu schválilo, zbývá Česko a Švédsko. Na rozhodnutí českého ústavního soudu tak čeká s napětím celá Evropa. Jak dlouho projednávání senátního návrhu bude trvat a jaký bude výsledek, nechtěl Rychetský předjímat. „Ještě nikdy totiž český ústavní soud neposuzoval soulad mezinárodní smlouvy s ústavním pořádkem,“ odůvodnil to Rychetský.

Aby byl verdikt ÚS platný, musí se pro něj vyjádřit minimálně devět ústavních soudců z celkových patnácti. Rychetský naznačil, že se ještě budou probírat procedurální otázky. Projednávání totiž také může skončit tak, že osm soudců zaujme odlišné stanovisko než zbylých sedm. V procesu ratifikace může soud navíc posuzovat smlouvu několikrát - například když o to požádá ta část parlamentu a Senátu, která by s nálezem ÚS nesouhlasila. V případě, že by zkoumal soud smlouvu jako celek a uznal ji jako souladnou s českým právem, a nikoliv jen některé sporné pasáže, jak je tomu právě teď, možnost dalšího posuzování by odpadla. „Předpokládám, že zvolíme takový postup, aby nikdo nebyl na svých právech zkrácen, aby zůstala možnost skupině poslanců nebo senátorů i prezidentovi se znovu obrátit na soud, museli by ale tak učinit v těch pasážích, které se předtím nezkoumaly,“ prohlásil Rychetský.

Exprezident Havel doufá, že soud bude rozhodovat bez politických tlaků. „Doufám, že jednání ústavního soudu nebude mít takzvané politické pozadí a politické souvislosti,“ říká Havel, který v Otázkách už předtím zmínil, že slovo politický je v Česku dnes synonymum k něčemu špinavému, podezřelému. „Jediným kritériem našeho rozhodování je ochrana Ústavy, základních lidských práv a svobod a demokracie. Tak budeme Lisabonskou smlouvu posuzovat, k ostatnímu budeme slepí a hluší,“ ubezpečuje Havla i veřejnost Rychetský. Bývalý prezident by si přál, aby ratifikace Lisabonské smlouvy skončila do konce roku, tedy před začátkem českého předsednictví EU.