Lidé chtějí v čele zelených Kuchtovou, voliči strany pak Bursíka

Praha - Většina lidí by chtěla v čele Strany zelených její dosavadní místopředsedkyni Danu Kuchtovou, u voličů této strany má ale mírnou převahu současný šéf zelených Martin Bursík. Ukázal to průzkum agentury Median pro Českou televizi. Bursík a Kuchtová se příští víkend utkají na sjezdu strany o předsednický post. Podle exprezidenta Václava Havla, který byl hostem nedělních Otázek Václava Moravce, stojí zelení na křižovatce, kterou sjezd vyřeší.

„Když se dva nemohou dohodnout, tak nechť rozhoduje ten, kdo má větší podporu. A nebrat to fanaticky,“ prohlásil Havel, sympatizant zelených, který je podpořil při parlamentních volbách před dvěma lety. Exprezident zeleným vzkazuje: zvítězit by měla věcnost, odstup a nadhled nad posedlostí. Nadcházející sjezd situaci uvnitř zelených vyjasní, a pak se začne opět mluvit o programu a ideálech, a ne o třenicích. Problém zelených, a to nejen u nás, vidí Havel v tom, že jejich voliči v nich vidí alternativu ke zkostnatělé politice a mají příliš velké iluze o možnostech, které strana má.

Exkluzivní průzkum Medianu pro Otázky 

Výzkum agentury Median pro Českou televizi ukázal, že veřejnost jako celek vnímá pozitivněji Bursíkovu rivalku Kuchtovou. Pokud by se po sjezdu strany postavila Kuchtová do čela zelených, mělo by její působení na voliče pozitivní vliv. Myslí si to 56 % respondentů, 44 % se pak přiklání k tomu, že Kuchtová jako předsedkyně strany bude mít na případné voliče vliv negativní. Naopak vítězství dosavadního předsedy Bursíka bude mít podle průzkumu na voliče negativní vliv - přesvědčeno je o tom 60 % respondentů, 40 % si myslí opak.

Voliči Strany zelených pak zastávají názory přesně opačné: 50 % respondentů preferuje v čele strany Bursíka, 40 % Kuchtovou a 10 % neví.

Havel se v diskusi také vyjádřil k navrhovaným změnám volebního systému. Ministerstvo spravedlnosti teď rozpracovává tři návrhy - skotský, řecký a nizozemský model volebního systému. Jednotlivé modely v různé míře kombinují dva cíle: posílení vítězné strany ve volbách a posun k přísněji poměrnému způsobu rozdělení mandátů, který by byl výhodnější pro malé strany. „Bonus obecně není dobrá věc,“ není příliš tomuto řešení nakloněn Havel. Je pro kombinaci poměrného a většinového volebního sytému.

Co také ukázal průzkum Medianu

Případné voliče zelených odrazuje:

  • 30 % vadí nedostatečný boj s korupcí
  • 28 % vadí současné vedení strany
  • 23 % si myslí, že zelení nedostatečně prosazují svoji zdravotnickou a sociální politiku
  • 22,5 % vadí, že zelení neprosazují svůj program
  • 22 % vadí, že se nezasadili o zlepšení politické kultury
  • 21,5 % vadí nedostatečné prosazování zákazu jízd kamionů
  • 17,5 % vadí ventilování interních problémů přes média
  • 14 % vadí nedostatečné prosazování proevropské politiky 
  • 8 % vadí nedostatečný boj proti jaderné energetice
Vydáno pod