Podivnou maturitu na gymnáziu Pod Vyšehradem provází další pochybení

Praha - Koncem loňského ročníku odešla kvůli podivné maturitě syna vlivného ředitele polikliniky Modřany Jaroslava Bartáka část učitelů i studentů. Maturitu navíc podle nových šetření provázelo další pochybení. Muž, který předsedal maturitní komisi, byl magistrátem jmenovaný pouze pro dálkové studium, zkoušel ale studenta denního. Mladík měl podle všech platných předpisů maturovat až dnes.

Školní inspekce už v případu odhalila 8 pochybení a nyní se objevilo deváté. Studentovu zkoušku vedl jiný předseda maturitní komise, než byl k tomu původně určen, magistrát ale nikdo neupozornil. Podle pražské radní pro školství Marie Kousalíkové jde patrně o pochybení ředitelky školy: „Pokud to někdo změnil, třeba právě pro tento účel, tak to byla velká chyba.“ Ředitelka gymnázia se na kameru odmítla vyjádřit, odpovědi na otázky České televize pošle podle svých slov do dvou dnů e-mailem. 

Zhorší se vnímání českých maturit v zahraničí?

Ministerstvo školství se podle své mluvčí Kateřiny Böhmové momentálně zabývá podnětem inspekce k výmazu školy. Magistrát už gymnázium připravil o dotace. Ztráta se vyšplhá až na tři miliony korun. Maturita je státem garantovaná zkouška. Kontrola na gymnáziu ale odhalila i další závažný fakt, který se ovšem netýká jen této školy.

Předsedy maturitní komise má určovat kraj - v tomto případě magistrát. Ten si ale většinou nechává zkoušející navrhnout od škol a pak je teprve jmenuje. Vnímání českých maturit by se tak v zahraničí mohlo zhoršit. Ministerstvo ale takové domněnky odmítá. „Indicie, že by docházelo k negativnímu vlivu škol v působení na krajský úřad, rozhodně nemáme,“ dodala Böhmová. Problém by se měl vyřešit s novým konceptem maturit. Od roku 2010 se totiž změní i systém jmenování předsedů.

Na pražském soukromém gymnáziu Pod Vyšehradem učitelé odmítli zkoušet jednoho z maturantů.
Zdroj: ČT24