Bursík nechce Kuchtovou v předsednictvu, v případě porážky by zvažoval rezignaci na ministerský post

Praha – Pokračování stávajícího vedení Strany zelených s Danou Kuchtovou jako první místopředsedkyní není podle Martina Bursíka reálné. Podle něj mají oba rozdílné představy o politickém kurzu strany. Někdejší ministryně školství by podle něj neměla být ani v předsednictvu. V případě, že se na nadcházejícím sjezdu Strany zelených stane předsedkyní Dana Kuchtová, Bursík v předsednictvu být nechce. Také by zvažoval, že by složil i své funkce vicepremiéra a ministra životního prostředí.

Bursík Kuchtovou kritizuje a prohlašuje ji za politického solitéra. „Politik, který je součástí nejužšího týmu, který vede stranu, by měl každý krok, který dělá, zvažovat. Jestli ten krok je nejlepší pro zemi a jestli je prospěšný pro politickou stranu,“ říká Bursík s tím, že se tak Dana Kuchtová nechová. Navzdory názorům na činnost své první místopředsedkyně se považuje Bursík za zdrženlivého: „Žádná kritická hodnocení a kritická slova na působení a aktivity Dany Kuchtové nepadají.“ Na nadcházejícím sjezdu chce být pozitivní a hodlá především představit svůj program.

Bude-li Kuchtová předsedkyní, nebude Bursík ministrem

Stane-li se Dana Kuchtová na sjezdu předsedkyní Strany zelených, chce Bursík složit své funkce vicepremiéra a ministra životního prostředí. „Cítím to v tuto chvíli trochu jako ultimátum,“ komentovala to Kuchtová. Zároveň by v takovém případě nekandidoval na jiný post v předsednictvu strany. Hodlá ovšem u zelených zůstat, i kdyby měl vedení strany i Strakovu akademii opustit. Neúspěch si ale Bursík příliš nepřipouští: „Já si myslím, že ten sjezd dopadne dobře, že zvítězí kontinuita a posílí se tým.“ Bursík by podle Kuchtové odcházet neměl. Vicepremiér později slova zmírnil - odchod z kabinetu by velmi zvažoval. Odchodem by prý mohl komplikovat české předsednictví v Unii. Rozhodl by se podle toho, kam by Kuchtová stranu vedla. Nepochybuje ale o tom, že úplně jinam, než on.

Na rezignaci by ale kromě Bursíka pomýšlel i ministr školství Ondřej Liška, který tvrdí, že nechce měnit postoje. Podobně uvažuje i Džamila Stehlíková. Minstr Karel Schwarzenberg prohlásil, že by se poroučel, pokud by po něm Kuchtová chtěla jinou zahraniční politiku. A to se dá očekávat. „Koncept zahraniční politiky zelených se bohužel v některých bodech od konceptu pana Schwarzenberga liší,“ prohlašuje Kuchtová. „Pořád kolují pověsti o tom, že vlastně v práci ministerstva zahraničí se zelené prostory neodrážejí, což jest veliký omyl,“ myslí si ale Schwarzenberg.

Vládní inzeráty se Bursíkovi nelíbí, prý o nich nevěděl

Inzeráty propagující úspěchy české vlády podle Martina Bursíka příliš připomínají předvolební inzeráty ODS a navíc propagují hlavně činnost ministerstva zdravotnictví. Sám o jejich zadání nevěděl, neboť byl na dovolené.

Topolánkovy inzeráty zadané do novin nepovažuje Martin Bursík za vhodný způsob propagace vládních úspěchů. Čtyři ministři zastupující ve vládě zelené se chystají k jinému způsobu prezentace – své úspěchy chtějí zveřejnit na dnešní tiskové konferenci. Vláda podle předsedy Strany zelených může využít zájmu médií o svoji práci a neutrácet za reklamu: „Média mají všeobecně zájem o to, co které ministerstvo dělá.“

Podobně jako společné vládní inzeráty se Bursíkovi nelíbí ani předvolební plakáty ODS, která naopak prezentuje aktuální navýšení důchodů jako výhradně svůj úspěch. „Máme společné vládní výsledky a smetanu z toho si začala slízávat jedna z koaličních stran,“ ohrazuje se Bursík. Na příštím jednání vlády se prý chystá obě záležitosti probrat s premiérem Mirkem Topolánkem.

Dana Kuchtová
Zdroj: ČT24