Spor o vlastnictví katedrály svatého Víta jde opět k Nejvyššímu soudu

Praha - Dlouholetým sporem státu a církve o katedrálu svatého Víta s přilehlými nemovitostmi se bude opět zabývat Nejvyšší soud. Z podnětu církve přezkoumá rozsudek pražského městského soudu, který v dubnu přiřkl nejnavštěvovanější český chrám státu. Dubnové rozhodnutí bylo již druhým pravomocným rozsudkem v téměř 16 let trvající při. Právní zástupce církve Petr Zderčík podal proti verdiktu dovolání.

Obvodní i městský soud určily ve verdiktech z roku 2006 za vlastníka památky církev. Proti rozsudku se ale dovolal stát a Nejvyšší soud ho zrušil. Oba soudy proto své dřívější verdikty změnily. NS se opíral o vládní nařízení z roku 1954 o chráněné oblasti Pražského hradu. Podle něj chrám náleží všemu československému lidu. Počátkem loňského roku proto NS rozhodl, že vlastnictví všeho lidu je vlastnictvím státu. Obecné soudy dříve tvrdily, že taková věta nemůže mít za následek změnu vlastníka.  

Stejně ale argumentovala a nadále argumentuje církev. „I podle komunistického práva mohlo být něco znárodněno pouze na základě zákona,“ řekl kardinál Miloslav Vlk s tím, že o katedrále rozhodl vedoucí pražského stavebního odboru. Podle Zderčíka nemůže být „všechen československý lid“ právním subjektem. Církev zároveň zpochybnila korektnost dovolacího řízení u Nejvyššího soudu a poukázala na komunistickou minulost jednoho ze členů senátu.

Církev podala proti státu určovací žalobu o vlastnictví katedrály a dalších přilehlých nemovitostí v roce 1992. První rozhodnutí obvodního soudu o tom, že katedrála patří církvi, padlo před více než 13 lety. Stát v dubnu katedrálu na základě rozhodnutí NS po dohodě s církví převzal.

Chrám sv. Víta
Zdroj: ČT24
Vydáno pod