Adamov přišel kvůli opravám o hlavní spojení s Brnem

Adamov (Blanensko) - S potížemi musí počítat řidiči při jízdě z Brna do nedalekého Adamova na Blanensku. Až do dubna příštího roku bude kvůli opravám uzavřena hlavní příjezdová trasa vedoucí přes Bílovice. Do města s 5000 obyvateli se řidiči v tomto směru dostanou jen po silnici, která je soukromou cestou lesního podniku ve Křtinách. Komunikace přitom může být v zimě špatně průjezdná, řekl to dnes adamovský starosta Jiří Němec. Investorem opravy zhruba desetikilometrového úseku je krajská správa silnic. Náklady se budou pohybovat v řádu milionů, částka dosud nebyla pevně stanovena.

Adamov leží v hlubokém údolí řeky Svitavy mezi strmými kopci. Komunikace, které do města vedou, jsou ve velmi špatném stavu. Polohy města využili před rokem 1989 komunisté, kteří do tamních Adamovských strojíren soustředili utajovanou zbrojní výrobu. Závod byl tehdy zásobován především po železnici.

Hlavní spojnice s Brnem vede podél řeky Svitavy. Při povodních je pravidelně zaplavována. Tok nahlodal opěrné zdi mezi řekou a silnicí. Je nutné opravit i tamní četné podjezdy pod železniční tratí. Při současných opravách se počítá i s částečnou pokládkou nového povrchu na silnici. Práce budou technicky náročné. Proto bude frekventovaná silnice více než půl roku uzavřena.

Řidiči musí jezdit do Brna přes nedalekou brněnskou městskou část Útěchov. Spojuje je klikatá a strmá silnice lesního podniku, která je často v zimě špatně průjezdná. Na její údržbu dává město ročně 150.000 korun. Problém scházejícího kvalitního silničního spojení Adamova s Brnem řeší také Jihomoravský kraj.

„Po současných úpravách silnice vedoucí přes Bílovice se možná situace o něco zlepší, problém ale rozhodně vyřešen nebude. Je nutné hledat další řešení,“ doplnil Němec.