Za smrt syna chtějí rodiče po semilské nemocnici milion

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes odročil na neurčito projednávání žaloby, kterou se Helena Hnyková a Petr Hnyk domáhají po Nemocnici s poliklinikou v Semilech zaplacení odškodného ve výši milion korun. Čtyřletý syn Hnykových zemřel v březnu 2006 v semilské nemocnici při reoperaci nosních mandlí.

Hradecký soud vyzval obě strany, aby se pokusily o mimosoudní jednání. Hnykovi se ještě domáhají náhrady materiální škodu u Okresního soudu v Semilech. Soudkyně hradeckého soudu proto rozhodla, že soud počká s rozhodnutím až do vyřešení semilské žaloby. „Je to horní hranice toho, co mohou rodiče požadovat,“ komentoval požadovanou výši odškodného advokát semilské nemocnice Jaroslav Skákal.

Krajský soud v Hradci Králové již v červnu letošního roku zamítl odvolání bývalého lékaře semilské nemocnice, 73letého Jaroslava Krtičky, proti podmíněnému trestu čtyři měsíce za smrt chlapce. Podle obžaloby Krtička neměl před operací v březnu 2006 zajištěnou u pacienta takzvanou venózní linku a také neměl krevní obraz. Krtička se před soudem hájil tím, že zavedení venózní linky nebylo jeho záležitostí. Semilskou nemocnici řídí Krtičkův syn, odpovědnost nemocnice za smrt dítěte odmítá.

Vydáno pod