Za chybné zakázky má platit Zlín i brněnská nemocnice

Brno - Zlín má za chyby ve veřejných zakázkách zaplatit pokutu 300 tisíc, kterou mu udělil antimonopolní úřad. Pochybení se týká tendru z roku 2006 na služby v oblasti informačních a komunikačních technologií. Radnice ho prý zadala tak, že mohli být někteří uchazeči zvýhodněni. Například požadovala minimální roční obrat uchazeče ve výši 300 milionů korun, tedy téměř sedmkrát vyšší než byla hodnota dané zakázky. Úřad také městu zakázal, aby s vybranou firmou uzavřelo smlouvu.

Výběr dodavatelů výpočetní techniky dělá zlínským úředníkům problémy už několik let. Antimonopolní úřad už v minulosti opakovaně pokutoval podobné zakázky, sankce dohromady tvoří téměř 350 tisíc korun. Radnice má ale potíže i s jinými druhy zakázek, podle statistik úřadu je nejčastěji pokutovaným městem. Dosud nejvyšší sankce byla tři miliony korun a radnice se teď o ni s úřadem soudí. Proti nynějšímu rozhodnutí se už Zlín také odvolal, případem se tak bude úřad znovu zabývat.

Platit má i brněnská nemocnice

Brněnská fakultní nemocnice musí zaplatit pokutu 150 tisíc korun, kterou jí udělil antimonopolní úřad za chybnou zakázku. Nemocnice chybovala ve výběru dodavatele softwaru, který monitoruje dialýzy, zakázka měla hodnotu 26 milionů. Nemocnice se ještě může obrátit na soud, aby rozhodnutí úřadu přezkoumal.

Vedení nemocnice mělo podepsat smlouvu s dodavatelem bez výběrového řízení. Stalo se tak ale už v roce 2003, antimonopolní úřad  proto nemohl uložit pokutu. Úředníci tak vyměřili sankci jen za dodatek ke stejné smlouvě z roku 2004 - tam totiž měla nemocnice také vypsat výběrové řízení, ale neudělala to.

Pro brněnskou nemocnici to není jediná pokuta od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, má platit také 40tisícovou pokutu za zakázku na operační mikroskop za 7,5 milionu. V té mohli být někteří zájemci zvýhodněni. V tomto případě se nemocnice na soud obracet nebude.