Česko se odvolalo proti výsledku arbitráže s Diag Human, úroky se denně zvýšují o milion

Praha - Stát se nehodlá smířit s devítimiliardovým účtem, který mu přinesl výsledek arbitráže se společností Diag Human. Chce, aby spor přezkoumali noví soudci. Česká republika už se proti verdiktu odvolala. Stejný krok ale chystá i firma Josefa Šťávy, která chce z celé kauzy získat ještě více peněz. K devíti miliardám každý den přibývá úrok milion a tři sta tisíc korun. Na internetové stránce Diagu to připomíná počítadlo. Než skončí přezkumné řízení, můžou uplynout měsíce.

Stát nebrzdí ani to, že každé pokračování sporu zatím vždy prospělo Šťávově firmě, která s verdiktem také spokojená není. Podle jejího právníka Jana Kalvody je spolu s úroky z prodlení konečná částka o tři miliardy vyšší. Stát by tak mohl zaplatit až 14 miliard.

Kauza se táhne od začátku 90. let. Prvních 327 milionů už firma podnikatele Šťávy dostala v roce 2003. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt je přesvědčen, že není důvod, aby daňový poplatník platil další peníze. „Chceme, aby noví rozhodci přezkoumali spis a vyjádřili se k výši škody,“ uvedl. Podmínkou pro přezkumné řízení jsou noví arbitři. Najít je ale nemusí být jednoduché. Jejich předchůdci si totiž stěžovali na silný tlak zvenčí. Diag Human proto chce, aby v novém kole arbitráže s Českou republikou rozhodoval člověk, který nemá české občanství.

Stát má na roli arbitra svého vlastního kandidáta a nyní čeká na jeho souhlas. Podle informací České televize by to mohl být renomovaný právník z plzeňské právnické fakulty Milan Kindl. Obě strany ale mohou zapátrat i v zahraničí. Publicista Jan Urban vidí v kroku státu obrovské riziko. „Zástupce státu na jediném místě, kde ty dokumenty jsou shromážděny všechny, nebyl od roku 98,“ dodal.