Stehlíková navrhne volební právo pro mladé od 16 let

Praha - Ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková navrhuje snížení věkové hranice volebního práva v obcích na 16 let. Chce tím docílit toho, aby se mladí lidé více podíleli na veřejném životě. O návrhu chce vést diskusi, pokud získá podporu, předloží ho vládě. Podle průzkumu STEM, který si ČT nechala v březnu vypracovat, by ale v tomto věku chtělo jít k volebním urnám jen 10 procent mladých ve věku od 15 do 18 let.

„Náctileté děti mají silné sociální cítění. Parta je pro ně vším. Musíme je proto vtáhnout do společenského života,“ uvedla Stehlíková. Podle průzkumu, který si nechal zpracovat Český výbor pro UNICEF, se 55 procent českých dětí domnívá, že volby dokážou zlepšit situaci v zemi. Dvě třetiny dětí ale mají pocit, že nedokážou situaci ovlivnit, neboť na jejich názor není brán ohled. Nejvíce z nich by pak chtělo rozhodovat o svém volném čase.

Mladí lidé od 16 let mají právo volit v některých zemích v Německu a v Rakousku. Ve Vídni podle Stehlíkové dokonce volební účast mladých převýšila účast dospělých. Snížení věku aktivního volebního práva na 16 let je součástí programu Strany zelených. Žádná jiná strana s takovým návrhem zatím nepočítá. „Osmnáct let je dostatečný věk na to, aby se člověk dokázal svobodně rozhodnout,“ myslí si poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Vydáno pod