Většina léků na podzim zlevní

Praha - Zhruba tři čtvrtiny léčiv, na která klientům přispívají zdravotní pojišťovny, během podzimu zlevní průměrně o 30 procent, a naopak přibližně čtvrtina léků zdraží. Tak vypadají předběžné výsledky revize cen léků, kterou dokončuje Státní ústav pro kontrolu léčiv, který porovnává ceny farmaceutických firem na českém trhu i v Evropské unii. Česko tedy přestane být pro farmaceutické firmy zajímavou zemí, neboť přibližně 76 procent léků v tuzemsku zlevní.

Podle ředitele Státního úřadu pro kontrolu léčiv Martina Beneše pojišťovny i pojištěnci v Česku platili více, než museli. Prokázala to srovnání se zeměmi, které se dle kupní síly podobají Česku. Nová cena léků byla vypočtena jako průměr cen v alespoň třech zemích a úspory budou údajně sahat až k osmi a půl miliardám korun. Podle Beneše jde o prostředky, které budou použity pro léčbu například onkologických pacientů nebo respiračních onemocnění.

Výrobci léků se nyní proti nižší ceně můžou odvolat u soudu. Hrozí také, že mnohé firmy z trhu odejdou. „Firmy budou v obtížnější situaci, a pokud odejdou s některými přípravky, zúží se nabídka,“ vysvětluje Lumír H. Kroček z České asociace farmaceutických firem. Například Zentiva údajně čeká na výsledky 146 správních řízení a zatím nemůže určit, jak se zachová.

Během podzimu se nové ceny léčiv promítnou na účty za léky. „Záleží na tom, jestli to je přípravek vysoce obrátkový, to je záležitost několika týdnů. U těch ležáků to může trvat dva měsíce,“ říká k tomu lékárník Jan Horáček.

Už teď jsou v lékárnách vidět změny, během léta například výrazně podražily některé volně prodejné léky, především tablety proti kašli a teplotě nebo vitaminy. Zde mají totiž farmaceutické firmy volnou ruku a ceny ovlivňuje pouze volný trh.