Klíšťata už nakazila přes 2600 lidí, nejvíc za deset let

Praha - Česká klíšťata jsou stále nebezpečnější, za letošek se už nakazilo přes 2600 lidí. Starší muž ze severních Čech dokonce klíšťové encefalitidě podlehl. Počet nakažených je nejvyšší za posledních deset let, encefalitidou onemocnělo 353 lidí, boreliózou pak dokonce 2294.

A to má hlavní vlna nákazy teprve přijít, příliv pacientů k lékařům totiž obvykle nastává až na podzim, kdy lidé vyrážejí na houby. V bezpečí ale nejsou ani lidé, kteří do přírody moc nechodí. Encefalitidou se totiž může člověk nakazit i z potravin, konkrétně pitím nepasterizované mléka. Jde však jen asi o procento všech případů. 

V Rakousku na konci srpna dokonce lékaři přišli na případ, kdy se z mléka nakazila celá rodina. Klíšťata jsou navíc zřejmě odolnější, až dosud se jejich výskyt omezoval jen do výšky 1350 metrů nad mořem, v Rakousku se ale zvířata pásla ve výškách nad 1500 metrů. Posun klíšťat do vyšších nadmořských výšek si odborníci spojují se změnami klimatu. Mírnější zimy vedou k přemnožení hrabošů a ostatních hlodavců, kteří jsou hlavním rezervoárem a hostitelem viru klíšťové encefalitidy. 

V Česku se přes 90 procent území považuje za oblast se zvýšeným výskytem nakažených klíšťat. Nejvíce onemocnění každoročně hlásí lékaři z jižních Čech, Vysočiny a z okolí Vranovské přehrady a Brna.