Nečas a Špidla jednali o českém předsednictví EU

Praha - Český eurokomisař pro zaměstnanost Vladimír Špidla a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas dnes jednali o prioritách českého předsednictví Evropské unie. Nečas už dříve uvedl, že se zaměří na volný pohyb pracovní síly, zvyšování zaměstnanosti, skloubení rodinného a pracovního života a boj se sociálním vyloučením. Česko bude v čele unie stát v prvním pololetí příštího roku.

„Máme dlouhodobě navázanou konstruktivní spolupráci a chceme, aby z tohoto pohledu české předsednictví bylo úspěšné i v sektoru zaměstnanosti, sociálních věcí a rodiny,“ řekl k tomu Nečas.

Mottem českého předsednictví se stalo heslo „Evropa bez bariér“. Má připomínat 20 let od pádu železné opony a pět let od rozšíření EU. Česko v předsednickém křesle čeká mimo jiné zahájení debaty o reformě unijního rozpočtu a společné zemědělské politice.

Česko se zaměří na volný pohyb pracovníků

Česko se v sociální oblasti zaměří na „geografickou mobilitu“ pracovníků, tedy jejich volný pohyb po státech unie. Češi a občané dalších nových členských zemí stále ještě nemohou ani téměř čtyři roky po rozšíření EU ve všech starých zemích volně bez povolení získat práci. Bariéry platí i pro Bulharsko a Rumunsko, které do unie vstoupily loni.

Nečas si spolupráci se Špidlou na přípravě českého předsednictví pochvaluje, přestože se jejich názory na řadu otázek různí. Příkladem je Špidlův plán, aby ženy v členských státech EU dostávaly během mateřské dovolené peníze ve výši jejich platu před nástupem na mateřskou. Podle Nečase však unii nepřísluší předpisovat jednotlivým členským zemím parametry sociálního systému.

Vladimír Špidla
Zdroj: ČT24
Vydáno pod