ČR požádala USA o pomoc s vojenskými letouny

Washington - Česko dnes vyjádřilo přání, aby mu Washington pomohl modernizovat park vojenských dopravních letounů. Odmítlo však interpretaci, podle níž by splnění tohoto požadavku mělo být jakousi odměnou za umístění americké radarové základny v ČR. Je to uvedeno ve zprávě o jednání náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara v USA, které je začátkem strategického dialogu mezi Českou republikou a Spojenými státy.

Česko jako člen NATO má jednotky v Kosovu, Afghánistánu i v Iráku, a proto potřebuje moderní vojenská dopravní letadla, aby mohlo své ozbrojené síly přepravovat do všech těchto míst, uvedl podle agentury Pojar. Na americké straně podle něj existuje ochota pomoci Čechům s tímto problémem, protože je i v zájmu Spojených států, aby spojenci v Evropě disponovali adekvátními prostředky letecké přepravy.

Česko za radar nežádá odměnu

Pojar zároveň zdůraznil, že česká strana „nikdy nežádala žádnou odměnu“ za podepsání červencové dohody, podle níž umožní na svém území zřízení radarové základny pro americký systém protiraketové obrany. Americká vláda usiluje o vybudování protiraketového štítu, který by chránil USA i evropské spojence před možnými útoky ze zemí, jako je Írán. Tyto plány vyvolávají vážné napětí ve vztazích s Ruskem.