Příčina tragické nehody slovenského autobusu je stále nejasná

Bratislava/Záhřeb - Podle slovenského tisku jsou příčiny tragické havárie nejasné a v Chorvatsku stále pokračuje vyšetřování nehody. Majitelé košické dopravní společnosti, která autobus vlastní, vylučují špatný technický stav sedmileté Karosy. V chorvatských nemocnicích je po nehodě, při které zemřelo 14 cestujících, ošetřováno devět lidí. V košické nemocnici pečují lékaři o další dvě ženy. Několik zraněných turistů, kteří jsou hospitalizováni v Chorvatsku, se dnes zřejmě vrátí na Slovensko. Autobus na dálnici mezi Záhřebem a Splitem narazil v neděli na 197. kilometru v plné rychlosti do betonového mostního pilíře.

Kritický úsek dálnice, kde se stala tragická havárie, patří mezi bezproblémové a nestávají se tam dopravní nehody. Na místě nehody se nenašly ani stopy po brzdné dráze.

Podle experta Karosy by proražená pneumatika neměla být příčinou havárie. V minulosti testy neprokázaly, že by autobus při poškozené pneumatice nešlo řídit a zabrzdit.

Podle slovenského policejního přidělence v Chorvatsku Radovana Kyselici budou dnes sanitkou na Slovensko převezeny pravděpodobně tři nebo čtyři pacientky z gospičské nemocnice, kde leží pět zraněných.

„Lékař řekl, že jsou schopné převozu, nenastala žádná komplikace,“ poznamenal k vyjádření primáře chirurgického oddělení gospičské nemocnice Čedomila Vukiče.

Další čtyři lidé s vážnými zraněními jsou v nemocnicích v Záhřebu a v Rijece. Podle internetových stránek Chorvatského rozhlasu a televize lékaři v nemocnici v Rijece stále bojují o život těžce zraněné Slovenky.

Chorvatská policie při vyšetřování příčin jedné z nejvážnějších dopravních nehod v Chorvatsku stále pracuje se dvěma verzemi. Jde o mikrospánek řidiče a nebo o defekt pneumatiky. Podle neoficiálních informací by mělo být vyšetřování ukončeno přibližně do týdne.

Slovenská vláda v pondělí rozhodla o vyhlášení čtyřiadvacetihodinového  státního smutku, který začíná dnes v poledne.