Do kauzy svědectví ve prospěch Čunka vstoupil další anonym

Olomouc - Do kauzy údajného křivého svědectví ve prospěch vicepremiéra Jiřího Čunka v jeho korupční kauze vstoupil další anonym. Olomoucký soudce Aleš Vašků, který se zabývá případem podezřelé výpovědi vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka, dostal poštou ofocený Kudlíkův diář. Dokázat má prý to, že Kudlík ve svém svědectví nemluví pravdu. Anonymní telefonát stál přitom i na samotném počátku této kauzy. Anonym totiž policejního vyšetřovatele upozornil na to, že Kudlík byl v čase, ve kterém poskytoval údajně Čunkovi alibi, na jiném místě. Soudce proces dnes odročil na polovinu října.

Fotokopii údajného Kudlíkova diáře popisujícího inkriminovaný den 11. února 2002, kdy měl šéf lidovců Čunek převzít půlmilionový úplatek, dostal soudce poštou na konci srpna. „V anonymu bylo tvrzeno, že v diáři pana Kudlíka byly prováděny dodatečně nějaké úpravy tak, aby to odpovídalo té jeho popisované verzi. Součástí anonymu byla přiložená fotokopie diáře pana Kudlíka. My máme ve spisu také fotokopii diáře, kterou pořídila policie. V té fotokopii anonymu nejsou uvedeny některé údaje, které jsou uvedeny ve fotokopii v našem spise. Podle anonymu tam bylo něco dopisováno,“ uvedl soudce Vašků.

Případnou expertízu, která by toto tvrzení potvrdila či vyvrátila, však soud nemůže provést. Místostarosta Kudlík totiž dnes soudu řekl, že originální diář už nemá. Není to tedy s čím porovnat. „Je to už druhý anonym. I prvopočátek trestního stíhání proti obžalovanému panu Kudlíkovi vyvolal anonym. Je to zcela výjimečné. Mě se to ještě nikdy nestalo v tak závažné věci a tak zásadní povahy. Pokud by to tvrzení bylo pravdivé, zase by to byla indicie, která by zpochybňovala verzi pana obžalovaného. Ale určit, jestli je to provokace, od koho, z čí strany a co tím kdo sleduje, to je stěží říci. Nepřikládal bych tomu mimořádnou váhu, kdo tady co hraje, to skutečně nevím,“ doplnil soudce.

Diáře, které měly dokázat, co se dělo inkriminovaný den 11. února 2002 a z jejichž údajů policisté vycházeli, zasáhly také do vyšetřování samotné údajné Čunkovy korupční kauzy. I tam však hrály podivnou roli. Policisté totiž omylem vrátili obhájci Čunka diář korunní svědkyně Marcely Urbanové. Ta o něj později přišla - Čunek jej totiž skartoval.

Trestní stíhání v takzvané Čunkově kauze

  • Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek kvůli podezření, že ještě jako starosta Vsetína převzal v roce 2002 půlmilionový úplatek od společnosti H&B Real. Stíhání bylo zastaveno s tím, že se trestný čin nestal.
  • Místostarosta Vsetína Jaromír Kudlík kvůli tomu, že poskytl Čunkovi falešné alibi na dobu, kdy měl Čunek údajný úplatek převzít. Kudlík obvinění odmítá.
  • Milan Půček, tehdejší vsetínský tajemník, dnes náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj, kvůli křivému svědectví. Stíhání bylo zastaveno.
  • Podnikatel Roman Vaškůj a Petr Šmiřák kvůli tomu, že se údajně pod nátlakem pokusili ovlivnit korunní svědkyni v celé kauze Marcelu Urbanovou. Soud dosud probíhá.
  • Marcela Urbanová, bývalá Čunkova sekretářka kvůli křivé výpovědi. Jelikož vinila Čunka z převzetí úplatku, ale Čunkovo stíhání bylo zastaveno, stala se Urbanová ze svědkyně obžalovanou. Její stížnost proti stíhání zamítl Ústavní soud. V Praze vzniklo sdružení na obranu Urbanové.