Pojišťovny trestají řidiče i za stopovou hladinu alkoholu

Praha - Pojišťovny vymáhají zaplacení škody od viníků dopravních nehod, kterým policisté naměřili v krvi sebemenší množství alkoholu v krvi. Hodnoty pod 0,20 promile ale nejsou podle expertů dostatečně průkazné. Nevinný je takový řidič navíc i před zákonem.

Pojišťovací ústavy obhajují svůj postup tím, že podle zákona platí nulová tolerance alkoholu za volantem. „Pojišťovna postupuje tak, jak je nastaveno legislativní prostředí v České republice,” zdůraznil tajemník představenstva České pojišťovny Richard Kapsa. Podobného názoru je také mluvčí Kooperativy Marek Vích: „Zákon o povinném ručení mluví jasně: pojišťovna vymáhá regresem vše, co zaplatila, na klientovi, u kterého byl zjištěn alkohol.”

Rozdíl poznají postižení řidiči pouze v tom, kolik peněz od nich pojišťovny chtějí. České televizi to potvrdila mluvčí společnosti Allianz Pavla Paseková. Škodu z povinného ručení většinou požadují zaplatit celou a razantně krátí i nároky z havarijních pojistek.

Znalci potvrzují, že pojišťovny v některých případech přihlížejí i k výsledku dechové zkoušky. V podstatě jen odtud mohou získat čísla menší než 0,2 promile. Většina laboratoří, které provádějí následné rozbory krve, totiž místo takových hodnot píše nulu. Navíc se podle slov Stanislava Humla z Expertního ústavu silniční a městské dopravy nemají pojišťovny k výsledkům orientační dechové zkoušky vůbec dostat.

Postižení řidiči se proti neoprávněným požadavkům pojišťoven brání úspěšně také u soudu. Tento fakt potvrdil znalec z oboru toxikologie Jaroslav Zikmund. O zákonnosti postupu pochybuje rovněž advokát Martin Maisner: „Domnívám se, že by pojišťovna měla obrovské problémy v takovém případě dokázat, že dotyčný skutečně porušil zákon.”

Dvoudesetinovou hranici alkoholu v krvi kritizují i policisté. Přestože řidiči, kteří nadýchají méně, unikají postihu, musí se jejich případy hlídky zabývat. Problém by vyřešila nová zákonná úprava. Ta se ale prozatím nechystá.