Ředitel Národní knihovny Ježek byl odvolán

Praha - Ministr kultury Václav Jehlička dnes odvolal dosavadního šéfa Národní knihovny Vlastimila Ježka. Hlavním důvodem jsou problémy kolem dlouho diskutovaného projektu nové knihovny Jana Kaplického. Podle mluvčího ministerstva Jana Cieslara se Jehlička rozhodl k odvolání ředitele již v minulém týdnu, s konečným verdiktem však přišel až po výsledcích důkladného právního rozboru soutěže o novou knihovnu.

Podle klíčových stanovisek ministerstva není možné nadále pokračovat v projektu Kaplického knihovny. Vážné pochyby ministerstva o platnosti celé soutěže by navíc podle Cieslara znamenaly nepřípustné finanční zatížení pro stát. Náměstek ministra kultury František Mikeš zdůraznil, že celá kauza nesměruje proti osobě architekta Jana Kaplického: „Kaplického návrh není ze hry, kauza nesměřuje vůči architektu Kaplickému, ale vůči tomu, aby se vyvrátily všechny pochybnosti, které se v souvislosti se soutěží vyskytují, aby byla eliminována všechna rizika zneužití veřejných prostředků, a aby další kroky směřovaly bez vší pochybnosti k doplnění chybějících kapacit.“

Podle Mikeše je současnou bezpodmínečnou prioritou zajistit pro Národní knihovnu prostory tak, aby nebyl žádným způsobem omezen její provoz. To podle něj Ježek během svého působení nedokázal.

Ježka nahradí Hazuka

Od vyhlášení výběrového řízení před rokem a půl provázejí návrh knihovní budovy stále velké problémy. Nejvíce rozporů vyplynulo z nejasných pozemkových plánů a značných kritik ohledně porušování pravidel soutěže. „Je jisté, že v deklarovaných termínech a místech se nikdy stavět nezačne. Je také čím dál více zřejmé, že architektonická soutěž byla vypsána v rozporu s právem. Za této situace jsem se rozhodl vyměnit generálního ředitele Národní knihovny,“ uvedl Jehlička.

Novým ředitelem byl jmenován dosavadní vedoucí Památníku národního písemnictví Pavel Hazuka. Od minulého roku působil v sekretariátu Ježkovy kanceláře a spolupracoval při návrhu nové knihovny. Má zkušenosti také s ministerstvem, kam přišel za éry Vítězslava Jandáka (ČSSD). Hazuka zde zastával místo vedoucího odboru umění a knihoven. Řízením Památníku národního písemnictví byl pověřen v bezkonkurzním řízení teprve letos únoru.

Odvolaný ředitel se hodlá angažovat v politické činnosti. Již na podzim bude ve volebním obvodu Prahy 9 kandidovat do senátu za KDU-ČSL. V čele Národní knihovny působil Vlastimil Ježek od roku 2004 a za svého působení se zviditelnil i výrazně pozitivními činy. Zasloužil se i o zapůjčení unikátního Kodexu Gigas do České republiky, vleklé spory o legitimnost projektu nové knihovny ho však stály funkci.

Vydáno pod