Čeští onkologové nesouhlasí s výzkumem, který je označil za druhé nejhorší v Evropě

Praha - České onkology pobouřil výzkum, který je označil za druhé nejhorší v Evropě. Onkologové tvrdí, že autoři výzkumu vycházeli ze špatných údajů, které dostali z ministerstva zdravotnictví. Jeho současné vedení už chybu uznalo. A dotčení lékaři dokonce uvažují, že podají trestní oznámení na neznámého pachatele.

Podle výsledků studie Eurocare 4 mají horší výsledky při léčbě nemocných s rakovinou jen doktoři v Polsku. Čeští onkologové se ale bouří. Podle nich ministerstvo zdravotnictví poslalo do evropského průzkumu chybná data. „Jsme na tom průměrně v Evropě, to znamená velmi dobře,” říká předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Kdo přesně špatná čísla do EU odeslal, nedokázalo ministerstvo zdravotnictví za dva dny pátrání zjistit. Tvrdí, že za to mohou sociálnědemokratičtí ministři zdravotnictví. „Pokud bude podáno trestní oznámení, dáme policii k dispozici všechny materiály,” tvrdí mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Exministr zdravotnictví David Rath osobní odpovědnost vylučuje. Ministerstvo podle něj posílá takových údajů desítky ročně a jsou věcí úředníků. Podle exministra Ratha i současného vedení ministerstva zdravotnictví je teď třeba chybu co nejrychleji napravit.

Rath zároveň poznamenal, že podání trestního oznámení je prý zbytečné, stačilo by zjistit, kdo je za chybu vlastně odpovědný, a z toho vyvodit důsledky.

Vydáno pod