Nový ředitel NK chce pokračovat v hledání pozemku pro blob

Praha - Nový generální ředitel Národní knihovny (NK) Pavel Hazuka chce pokračovat v jednání o novém pozemku pro stavbu knihovny. S touto možností přišel Hazukův předchůdce Vlastimil Ježek, jehož v úterý odvolal ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) kvůli údajným pochybením právě při přípravě výstavby nové budovy NK. Nový pozemek, který nabídl soukromý vlastník, by mohl vyřešit jednu z překážek stavby.

„Zběžně jsem si tu lokalitu prohlédl, ale zatím nemohu sdělit, o které místo se jedná,“ konstatoval Hazuka, podle kterého se jedná o zajímavý prostor. Dokumenty o jednání s vlastníkem pozemku mu Ježek dnes předal. Hazuka si chce prostudovat materiály týkající se nové budovy NK za posledních devět měsíců, kdy v knihovně nebyl a působil jako ředitel Památníku národního písemnictví. Předtím měl od loňského června v NK na starosti agendu přípravy nové budovy.

Nový pozemek podle Ježka splňuje všechny podmínky, které měla původně zamýšlená Letná. Nachází se v širším centru města, je dobře dosažitelný městskou dopravou a je v oblasti, kterou neohrožují záplavy. Cena, kterou by za pozemek měla knihovna, respektive stát, zaplatit, je podle Ježka obdobná jako u původního místa na Letné, tedy přibližně 30 milionů korun. Stejnou sumu již zaplatil stát za architektonickou soutěž. 

Pavel Hazuka:

„Kaplického pojetí knihovny je unikátní a proto se i jí musím a budu zabývat.“

„Co nejdříve bych chtěl iniciovat jednání s majiteli pozemku a s příslušnými orgány, zda by tato lokalita byla řešením situace kolem Národní knihovny,“ uvedl Hazuka s tím, že Kaplického návrh je podle něj stále ve hře. „Takto pojatá knihovna je unikátní, proto se i jí musím a budu zabývat,“ řekl doslova.

Hazuka se chce seznámit se všemi posudky, které vytvořily pracovní komise týmu Národní knihovna, s analýzou soutěže, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo, i s různými právními názory či stanovisky antimonopolního úřadu. Právě údajná právní pochybení při soutěži stála za odvoláním Ježka, který ale tvrdí, že jediné dva dokumenty, jež mají podle něj váhu, jeho pochybení vylučují. Jsou jimi stanovisko Mezinárodní unie architektů a loňské pravomocné rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. „Všechna další vyjádření jsou jen právní názory, nikoli pravomocná správní rozhodnutí,“ řekl dnes Ježek.