Bém nevyloučil případnou kandidaturu na předsedu ODS

Praha - Pražský primátor Pavel Bém si nedokáže představit, že by Jan Morava a Vlastimil Tlustý zůstali členy ODS. Stranu prý jejich kauze vnitřně ničí, stovky členů zvažují odchod a v podzimních volbách bude velmi těžké uspět. Bém dnes zárověň nevylučil případnou kandidaturu na post předsedy strany. Bylo to v reakci na včerejší prohlášení současného předsedy Mirka Topolánka, který poprvé naznačil, že by v listopadu nemusel svůj post obhajovat.

Bém je vnímán jako hlavní Topolánkův rival o post předsedy ODS, ještě počátkem srpna ale kandidaturu odmítal. Dnes se odpovědi na tuto otázku vyhnul s tím, že se nyní může stát úplně všechno a není prostor na silná slova. Své rozhodnutí nekandidovat doposud zvůdovňoval tím, že se blíží předsednictví EU, koalice je velmi křehká a vláda se snaží dělat klíčové reformy. „To samozřejmě platí i nadále, já mám svou práci v Praze, kterou chci dokončit. Nicméně jsme v situaci, kdy drama na politické scéně je tak velké, že nevíme, co se stane zítra nebo pozítří. Já poprvé z úst Mirka Topolánka slyšel větu, že nebude za určitých podmínek kandidovat na předsedu. Mne to hrozně překvapilo," uvedl Bém. 

Premiér dnes na tiskové konferenci uvedl, že jeho výrok mířil zejména dovnitř ODS. „ODS musí projít nějakou katarzí a musí nabídnout veřejnosti srozumitelné řešení, protože není možné, aby se opakovaly věci, které nyní probublaly v této aféře,“ řekl. Doplnil, že pokud na kongres půjde, tak se zcela jasnou vizí, jak se má pokračovat v otázkách vnitřní struktury a mechanismů ODS, i s novou vizí směřování České republiky. 

Jeden z účastníků aféry Jan Morava už prohlásil, že kvůli kauze s fotografiemi ze sněmovny odchází. Vlastimil Tlustý se naopak nechal slyšet, že k podobnému kroku nemá důvod. Jeho odchod ale žádá Topolánek, vedení strany i některé krajské organizace ODS. Bém dnes uvedl, že si jen těžko dokáže představit Tlustého spolupráci s libovolnou místní organizací strany.

Ke kauze Morava se poprvé vyjádřil prezident Klaus

Prezident Václav Klaus označil kauzu poslance Moravy za důkaz selhání systému současné české politiky. „Totální ideové vyprázdnění politiky, které u nás nastalo, míří k tomu, že politika zůstává mocenským soubojem a ten už používá nástroje, které používá. Vraťme politice její obsah, pak nebude potřeba číst veřejně soukromé SMS, nebude potřeba mít skryté kamery a skryté mikrofony, nebude potřeba mít nastrčené figurantky,“ řekl Klaus. Nechtěl se ale vyjadřovat k případnému vyloučení poslanců z ODS, je to prý záležitost místních organizací.    

Vydáno pod