Čeští vojáci, kteří čelili útoku afghánských povstalců, získali vyznamenání

Praha - Náčelníkem generálního štábu české armády Vlastimilem Pickem byli dnes ocenění tři vojáci, kteří utrpěli vážná zranění při nasazení v afghánském Logaru. Příslušníci českého výsadku se stali oběťmi útoku tamních povstalců. Čestným vyznamenáním Přemysla Otakara II. byl vyznamenán Robert Chudý, který při bojích přišel o ruku i nohu. Ozbrojený útok, vykonaný 30. duba letošního roku, si vyžádal život jednoho vojáka.

Vyznamenaný velitel čety 102. prostějovského průzkumného praporu i přes vážné zranění nelituje svého nasazení na afghánské horké půdě. „Tu misi beru jako obměnu. Je obrovská škoda, že se to nestalo na konci, protože bych si to víc užil. Samotná mise i úloha velitele mě hodně bavila,“ vypověděl Chudý.

Na konci letošního dubna se velitel praporu přesouval se čtyřmi kolegy na českou základnu. Při jízdě vojenským vozem najednou najeli na nastraženou minu, jejíž exploze zavinila kromě těžkých zranění posádky také smrt řidiče Radima Vaculíka.

Ihned po převezení do nemocnice byl Chudý předán do péče českých lékařů. Kromě amputovaných končetin doktoři diagnostikovali rozsáhlé infekce, poničené plíce i rozsáhlá vnitřní poranění. V komatu ležel celý měsíc. Probudil se až na lůžku v pokoji pražské nemocnice spolu s kolegou Martinem Bednářem. „Já jsem vidět až druhý den v nemocnici a slyšet jsem začal až tak po půl hodině od výbuchu,“ popisuje Bednář.

I přes negativní zkušenosti se těžce poznamenaný velitel prostějovského pluku nehodlá od armády vzdálit. V budoucnu chce dokonce působit jako instruktor pro kritické situace ve vojenských misích. Jeho přání však nemusí být z formálních důvodů vyhověno. Pro podobné případy lidí, kteří se po vážném zranění chtějí vrátit ke službě v armádě, totiž doposud neexistují pravidla. Pro statečného velitele i další by však mohla svitnout naděje již do konce roku.

„Jsem hrdý na vojáky, kteří i přes vážný zdravotní handicap mají chuť do života a chtějí dál pracovat pro armádu,“uvedl náčelník štábu Picek. Jeho podřízený plánuje nastoupit jako instruktor ve Vyškově již 1. ledna. Do osudového místa by se chtěl v budoucnu ještě jednou vrátit.