Kandidáti do zastupitelstva Libereckého kraje shodně odmítli těžbu uranu

Liberec - Občanské sdružení Naše Podještědí na dnešní den zorganizovalo besedu se zástupci šesti nejsilnějších politických stran, které se budou na podzim ucházet o místa v krajském zastupitelstvu. Program setkání vyšel vstříc zájmu obyvatel severu Čech a za hlavní téma si vytyčil pokračující těžbu uranu v kraji. Politici před svými voliči vyjádřili jasné stanovisko - další těžbu na ložiskách radioaktivní rudy jednohlasně odmítli.

Sestavu dnešní Liberecké besedy tvořili zástupci ODS, ČSSD, Strany zelených, Koalice a starostů pro Liberecký kraj a Strany pro otevřenou veřejnost. Jednohlasně vyjádřili, že v případě svého zvolení vykonají vše pro to, aby další těžbě uranu v Podještědí zabránili. Kromě dnešních účastníků kandiduje v kraji ještě dalších 8 stran.

Lídr kandidátky ODS Radim Zika upozornil, že kraj má nástroje, jak těžbě zabránit. Ministerstvo životního prostředí v dubnu vyhlásilo ochranu ložiskového území uranu v lokalitě Osečná-Kotel na žádost státního podniku Diamo. Stavební uzávěrka ve zmíněné oblasti byla vyhlášena na základě zákona z doby socialistického právního řádu. Budoucí zastupitelstvo by podle Josefa Jadrného ze sdružení Naše Podještědí mělo usilovat o změny tohoto zákona ve prospěch větších pravomocí samotných obcí.

V České republice bylo od roku 1945 nalezeno na 164 ložisek, z toho se 66 lokalit aktivně využívalo k těžbě. Poslední uranový důl funguje v Rožné na Žďársku. V Libereckém kraji se od konce 60. let dobýval uran nedaleko Osečné v Hamru na Jezeře a Stráži pod Ralskem. Ve Stráži se k těžbě používala kyselina sírová, jež katastrofálně poničila přírodu a dodnes je tento způsob těžby noční můrou tamních obyvatel. V podzemních prostorech se podle odhadů nachází na 4 miliony tun kyseliny sírové.

V obou libereckých lokalitách byla těžba díky podniku Diamo v 90. letech pozastavena. V souvislosti s rapidně rostoucí cenou uranu na světových trzích se však mluví o možnosti opětovného otevření. Podle odhadu je v oblasti Osečné uskladněno množství rudy v hodnotě 500 miliard korun. „Je to velké bohatství a jeho těžbu nelze do budoucna vyloučit, to by bylo nezodpovědné,“ řekl letos na jaře při své návštěvě v Ralsku ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Právě síly peněz v rozhodování o těžbě se obává lídr kandidátky zelených Jan Korytář. Slovům Martina Bursíka, který prý těžbu v Podještědí v žádném případě nedovolí, tak nemalá část místních obyvatel nevěří.