Obyvatelé Nových Heřminov stále bojují proti přehradě

Nové Heřminovy (Bruntálsko) - Obyvatelé Nových Heřminov se stále nevzdávají naděje na život bez přehrady. Občanské sdružení Obava už v obci organizovalo referendum, nyní sbírá podpisy pod petici a ve spolupráci s Hnutím Duha Jeseníky připravuje koncert Hudbou proti přehradě. Podle mluvčího sdružení Olivera Rotika chtějí dát šanci i dalším lidem, aby vyjádřili svůj postoj k přehradě. O její výstavbě už ale rozhodla vláda.

21. září proběhne ve volejbalovém areálu v Nových Heřminovech koncert Hudbou proti přehradě, na kterém vystoupí rocková kapela Way Out z Bruntálu a country skupina Karavana z Opavy. „Jejich vystoupení beru jako symbolické, protože Bruntál je nad přehradou a Opavu má přehrada chránit, a přesto nás muzikanti přijedou podpořit,“ dodal Rotik.

V referendu mohli hlasovat jen lidé s trvalým bydlištěm v obci. Žije zde ale i řada chatařů, kteří se lidového hlasování zúčastnit nemohli. „Chceme dát šanci nejen jim, ale i dalším lidem z okolí a obecně veřejnosti, která s výstavbou přehrady nesouhlasí,“ uvedl Rotik. Petici budou moci podepsat i návštěvníci koncertu. Organizátoři ji pak chtějí předat na obecní úřad k výsledkům referenda.

„Myslím si, že šance zvrátit výstavbu přehrady pořád ještě je. A i když se nám to nepovede, je to podpora pro ostatní, aby si lidé uvědomili, že se můžou ozvat,“ řekla předsedkyně občanského sdružení Obava Vítězslava Erbenová.

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší už několik desítek let. Vodní dílo začalo být aktuální opět po roce 1997, kdy Moravu a Slezsko postihly katastrofální povodně. Komise nakonec zvolila menší variantu, při níž bude muset vodnímu dílu ustoupit 54 objektů. Zatímco při zatopení celé obce by to bylo 260. Stavba by neměla začít dříve než v roce 2015 a celé dílo včetně přidružených staveb by mohlo být dokončeno v roce 2020.

Protesty proti přehradě
Zdroj: ČT24