V Praze diskutují odborníci o pervitinu

Praha - Praha hostí dvoudenní mezinárodní konferenci o metamfetaminech, které obsahuje třeba droga pervitin. Podle organizátorů se jedná o první takovou akci na světě. Vystoupí na ní 80 mluvčích ze 16 zemí. Česko je velmocí v užívání a výrobě pervitinu. Podle OSN se víc než polovina evropských domácích laboratoří na výrobu této látky nachází právě u nás.

„Myslím si, že Praha je skvělé místo pro první konferenci, protože dlouhá historie, kterou máte s užíváním pervitinu a se závislými, nám může odpovědět na mnoho otázek. To, že vaši politici, především ministr vnitra Ivan Langer a starosta Prahy Pavel Bém, jsou odhodláni bojovat proti užívání pervitinu, nám velmi pomůže. Nemohli jsme si tedy pro organizování konference vybrat lepší místo,“ odůvodnil ve Studiu 6 výběr české metropole předseda konference Luciano Colonna.

Česko má ve srovnání s ostatními evropskými státy také nejvyšší
počet závislých na metamfetaminu v poměru k počtu obyvatel. Podle OSN látku užívá asi 0,7 procent populace mezi 15. a 64. rokem. Celkem je v Česku 30.200 problémových uživatelů drog, pervitin užívají dvě třetiny z nich, 10.500 pak připadá na opiáty, například heroin.

Podle OSN užívá metamfetaminy 25 milionů lidí na celém světě. Obliba této stimulační drogy přitom stále roste. Problémem je třeba ve Spojených Státech a Kanadě, z evropských států ve Velké Británii. Šíří se také na Ukrajinu, do Ruska a na Kavkaz. Od roku 2000 je pervitin hlavní drogou například v sousedním Slovensku, kde vystřídal do té doby dominantní heroin. Colonna vidí za vzestupem obliby této drogy její snadnou výrobu a také to, že je velmi levná. Bojovat s pervitinem se má podle něj prevencí a vzděláváním.

Odborníci vidí hrozbu také v tom, že pervitin užívají stále častěji lidé jen tak pro zábavu jako víkendovou drogu.

Pervitin a jeho historie

  • pervitin (metamfetamin, perník, péčko, piko, peří) je jednou ze skupiny amfetaminových drog
  • je to stimulační droga, která dočasně povzbuzuje tělesné i duševní schopnosti a zvyšuje aktivitu
  • čistý pervitin je bílý hořký prášek bez zápachu, na černém trhu je ale často zabarven, protože obsahuje zbytky látek z domácí výroby
  • pervitin se inhaluje, šňupe nebo aplikuje nitrožilně
  • byl poprvé vyroben v roce 1899 v Japonsku
  • podle jiných pramenů jej vyvinuli vědci pro čínskou armádu, která chtěla utlumit pud sebezáchovy u vojáků
  • s průmyslovou produkcí metamfetaminu začala německá firma Temmler Werken, která v roce 1938 uvedla na trh
    tablety s názvem pervitin
  • v Česku se legálně vyráběl během druhé světové války pro vojáky wehrmachtu a jednotky SS. Vyvážel se také do Japonska pro sebevražedné piloty kamikadze.
  • nelegálně se začal „vařit“ na přelomu 70. a 80. let, kdy se nejprve užíval v malých uzavřených komunitách. V 90. letech se začal z Česka šířit do zahraničí.

Podle policie se 90 procent českého pervitinu vyrábí z běžně dostupných
léků. V 80. letech byl základní látkou pro jeho výrobu lék na kašel
Solutan. Když se lék začal vydávat pouze na předpis, začal se vyrábět z
efedrinu. Ten pocházel z krádeží v továrně v Roztokách u Prahy, která byla největší továrnou na výrobu efedrinu v Evropě. Nyní jsou zdrojem volně prodejné léky obsahující pseudoefedrin.

Výroba pervitinu je poměrně snadná, byť se musí z volně dostupných tablet nejprve extrahovat pseudoefedrin a ten pomocí chemikálií změnit na metamfetamin. Po celém Česku jsou stovky malých laboratoří, často v bytech. Například v roce 2005 policisté odhalili 261 laboratoří, v roce 2006 dokonce 416. „Zhruba před 50 lety si jistý člověk s přezdívkou Buddha zašel do patentového úřadu a tam si opsal technologii na výrobu pervitinu,“ popsal ve Studiu 6 vznik výroby této drogy Ivan Douda z Drop Inu. „Pokud nepočítáme marihuanu a alkohol, je to droga č. 1,“ dodal. Pervitin je záludná droga, protože se s ním podle Doudy dá - někdo v řádu měsíců, někdo let - dobře vyjít. Vždy si ale vybírá svojí daň. Užívání pervitinu způsobuje psychickou závislost, která bývá velmi těžká a provází jí stihomam. Při chronickém zneužívání se objevuje neklid,
halucinace a psychóza. V Česku umře na předávkování touto drogou průměrně dvacet lidí za rok.