Od října bude více léků bez doplatku

Praha - Od podzimu výrazně přibude léků, které dostanou lidé v lékárně bez doplatku. Jedná se o víc jak tisíc přípravků, které byly dosud hrazeny pojišťovnou jen částečně. Úhrada z pojištění nyní pokryje jejich cenu a budou tak plně hrazeny. Už teď je bez doplatku necelých 1 900 léků. První změny pocítí pacienti v říjnu.

„Předběžně se jedná o 1013 přípravků, které dosud byly hrazeny z pojištění jen částečně, pacienti na ně dopláceli v průměru 23 procent. Aktuálně je z pojištění plně hrazeno 1 864 léčivých přípravků, těchto 1013 k nim přibude,“ upřesnil ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Martin Beneš.

Z 8 600 léků hrazených z pojištění prochází revizí zhruba 4 000. Podle předběžných zjištění SÚKL maximální cenu sníží zhruba u tří čtvrtin, u jedné čtvrtiny ji zvýší. Maximální ceny určil porovnáním s tím, za kolik se prodává lék v EU. Pokud se někde prodává levněji, cenu v Česku sníží.

Zvýšení cen se týká především domácí produkce a léčiv, která se v ČR prodávají dlouhodobě pod cenami EU. Beneš upozornil, že nové maximální ceny nejsou pravomocné - firmy mohou předložit nové důkazy, takže jim ještě může SÚKL povolit zvýšení ceny. Spotřeba léčiv v ČR, u nichž se nyní mění ceny, za loňské druhé a letošní první pololetí činila v maximálních cenách výrobce 37 miliard korun. Po revizi cen by na stejnou spotřebu měla ČR vydat pouze 28,5 miliardy. Možná roční úspora je 8,5 miliardy korun.

SÚKL nyní stanoví maximální cenu, za kterou dodává firma lék na trh. Z ní se připočtením obchodní přirážky pro distributora a lékárnu, poplatku za položku na receptu a DPH tvoří výsledná cena. SÚKL rozhoduje o 40 miliardách, s uvedenými přirážkami a daněmi stoupnou na 60 miliard, což je číslo spotřeby léků v ČR.