Morava uvažuje o pozastavení členství v ODS

Praha - Bývalý poslanec ODS Jan Morava možná pozastaví své členství ve straně. Rozhodnout se chce do čtvrtka a oznámí to nejprve svému místnímu sdružení v Neratovicích. Až do doby, než přestanou útoky na jeho osobu, nechce být spojován s ODS. Zároveň uvedl, že materiály, které má poslanec ODS Juraj Raninec jako údajný důkaz shromažďování kompromitujících materiálů na politiky, by mohly pocházet ze sněmovního mandátového a imunitního výboru.

Raninec v Událostech, komentářích v pondělí řekl, že má důkaz o shromažďování materiálů. Morava mu údajně v létě 2006 ukázal složku, která obsahovala část policejního spisu a dokumenty ze státního zastupitelství i fotografie. Materiál podle svých slov založil a vzpomněl si na něj až nyní po zveřejnění kauzy. Nechtěl ale prozradit, koho se složka týká. Dodal, že událost ve spisu se stala několik let před začátkem nynějšího volebního období.

Morava: Šlo o veřejnou věc, ne o kompromitující informace

Morava s Ranincem měli společnou poslaneckou kancelář. Před nimi v ní byl podle Moravy bývalý poslanec Tomáš Teplík, který byl v letech 1996 až 2002 členem mandátového výboru. Když se po něm v roce 2006 materiály skartovaly, Raninec si podle Moravy sám podklady pro jednání výboru vyžádal. „Což on zřejmě považuje za nějaký materiál, který já jsem měl podle něho vyrábět,“ reagoval. Dodal, že to byla veřejná věc, a ne kompromitující informace.

Podle Ranince by o tom, jestli je spis možné použít k vydírání, měla rozhodnout parlamentní vyšetřovací komise. Její zřízení chce proto navrhnout opoziční ČSSD. Své důkazy je ochoten předložit komisi i policii, což požaduje Morava i šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. „Snad má jít o dva roky staré věci, které má v šuplíku. To už si vůbec nedovedu představit, jak tomu mám rozumět,“ řekl Tluchoř.

Juraj Raninec
Zdroj: ČT24