Volby by teď vyhrála ČSSD, ODS dál ztrácí

Praha - Kdyby se teď konaly volby do sněmovny, vyhráli by je sociální demokraté. Jejich náskok stále roste, vládní ODS pozvolna oslabuje. Ukázal to průzkum agentury STEM z přelomu srpna a září. Hlavní politické události poslední doby - kauza exposlance ODS Jana Moravy a sjezd zelených, kteří volili nové vedení - tak na rozhodování voličů neměly vliv. Do sněmovny by se dostaly i další strany zastoupené ve sněmovně - KDU-ČSL, KSČM i zelení. ČSSD vede v průzkumech zhruba už rok.

Při přepočtu na mandáty by ČSSD získala ve sněmovně 86 křesel, ODS 60, třetí KSČM 28, SZ 17 a lidovci 9 křesel. Současná vládní koalice by tak měla 86 mandátů. Hypotetická levicová koalice ČSSD a KSČM by měla pohodlnou většinu 114 hlasů.

Sociální demokraty by po prázdninách volilo 32,6 procenta voličů, což je o více než procento méně než v předchozím, červnovém průzkumu, ale o více než dvě procenta více než v květnu. Naopak preference ODS zhruba čtvrt roku trvale klesají - teď by občanské demokraty volilo 22,3 procenta voličů. V červnu to bylo 24 procent a v květnu téměř 25 procent.

Komunisty by volilo 11,8 procenta lidí, zelené 8,4 procenta a KDU-ČSL 5,9 procenta. V případě komunistů je to stejně jako v červnu, preference zbývajících dvou stran oproti červnu vzrostly. Statistická chyba u menších stran je 1,5 procenta, u větších pak 2,5 procenta.