Špičkové radarové letouny AWACS se představily v Ruzyni

Praha - V pražské Ruzyni se dnes představily speciální letouny včasné výstrahy AWACS, které dokážou identifikovat nepřátelské cíle i na stovky kilometrů. Slouží hlavně k průzkumu a velení během bojových operací. Do České republiky přivezla dva tyto letouny Organizace NATO pro řízení leteckého programu včasné výstrahy a řízení (NAPMO) v souvislosti se snahami Prahy o přijetí do jejích řad.

AWACS (Airborne Warning and Control System) je létající středisko řízení a včasného varování, který poskytuje možnost dohledu, velení, kontroly vzdušného prostoru a komunikace. Jedná se o upravený Boeing 707 nebo Boeing 767 vybavený radary a rádiovými stanicemi s typickou kruhovou radarovou anténou na trupu. Ty umožňují sledovat cíle ve vzduchu a navádět na ně prostředky protivzdušné obrany, řídit letecké souboje i odposlouchávat nepřátelské spoje.

základní charakteristika:

  • posádka: standard je 17 lidí včetně dvou pilotů, maximum 35 osob
  • hmotnost: 147 tun (plně vybavený)
  • cestovní rychlost: až 670 km/hod
  • schopný vystoupat do výšky až 10 kilometrů
  • vytrvalost bez doplnění paliva: až 11 hodin

Dobře se tedy hodí jako létající velitelství. Jedna z verzí může nést rakety vzduch-vzduch. Může pozorovat prostor v okruhu až 400 kilometrů a monitorovat až 600 cílů současně. NATO má těchto strojů k dispozici sedmnáct. Jejich domovskou základnou je německý Geilenkirchen. Americká armáda, která má spolu s Británií a Francií vlastní flotilu letounů AWACS, je nasadila například ve válce v Perském zálivu, v Afghánistánu a Iráku. Využívají se i při zahraničních cestách amerického prezidenta a dohlížely také na bezpečnost olympijských her.

Česká republika projevila zájem o členství v NAPMO, kterou tvoří 15 zemí Severoatlantické aliance, už v roce 2001. V současnosti má v organizaci status pozorovatele a jedná s ní o podmínkách přistoupení, k tomu ale dojde nejdříve v roce 2010.