Praha by měla zlepšit péči o chodce

Praha - Magistrátu vystavila vysvědčení za dopravní politiku iniciativa Auto*mat, která se věnuje pražské dopravě. Radní Radovan Šteiner, který má dopravu v Praze na starosti, celkově prospěl, ale u některých předmětů se příliš dobrými známkami chlubit nemůže. Magistrát podle Auto*matu nevyřešil průjezd jednosměrnými ulicemi nebo neprodloužil dobu zelené pro chodce na některých přechodech. Novináře s hodnocením seznámili zástupci iniciativy Auto*mat. Vysvědčení chtělo sdružení Šteinerovi předat, ten ale podle nich schůzku odmítl.

Nejhorší hodnocení dostal radní a metropole za vztah k chodcům. Hodnocení předmětu „Zelená na přechodech“ zní: „Nejeví žádný zájem o předmět.“ Podle iniciativy svítí na některých přechodech zelená pro chodce příliš krátce a lidé nestačí bezpečně přejít. „Příkladem mohou být magistrály u I. P. Pavlova,“ řekl Michal Křivohlávek z Auto*matu.

Vcelku kladné hodnocení si magistrát vysloužil za přípravu celkového konceptu pro pěší, který dosud hlavní město postrádá. „Byla zřízena pracovní skupina, která vytváří zásady pěší dopravy,“ řekla novinářům Tereza Vohryzková z Auto*matu. Návrhy, jak zlepšit postavení chodců v pražské dopravě, by měly být hotovy do konce roku. Vohryzková by chtěla, aby takzvaný generel pěší dopravy byl zařazen do připravovaného územního plánu.

„Dobře je také zpracována mapa páteřních cyklostezek, ale není jasné, kdy budou například některé stezky hotové,“ dodal Křivohlávek.

Podle zástupců Auto*matu chybí pro řešení některých problémů politická vůle. „Politické vedení Prahy stále prosazuje dopravní koncepce, které v Evropě převažovaly před třiceti lety,“ uvedl Křivohlávek. Snižuje to podle něj kvalitu života, lidé přestávají chodit pěšky a raději využívají městskou hromadnou dopravu.

Pět bodů Auto*mat vyhlásil loni v prosinci, chtěl například, aby magistrát zpracoval koncepci rozvoje cyklistické a pěší dopravy, aby jezdcům na kole umožnil obousměrný provoz v některých jednosměrných ulicích nebo prodloužil interval zelené na některých přechodech pro chodce. Na splnění dal magistrátu jeden rok.