Brno, kraj a ministerstvo dopravy se dohodly na přípravě stavby R55 k Rakousku

Brno - Na propojení silnice R55 s rakouskými hranicemi se dohodlo ministerstvo dopravy, Jihomoravský kraj a město Brno. Memorandum dnes v Brně podepsali náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek, jihomoravský hejtman Stanislav Juránek a primátor Brna Roman Onderka. Sdělil mluvčí krajského úřadu Jiří Klement. Součástí projektu je i dlouho plánovaný obchvat Břeclavi.

„Memorandum nepřináší žádnou zásadní změnu. Je to jakýsi závazek signatářů, že budou pokračovat v jednání a vynaloží úsilí, aby se R55 prodloužila z Břeclavi k rakouským hranicím,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Nové silniční spojení jihu Moravy s Rakouskem bude stát dohromady kolem 23 miliard korun. Projekt počítá nejprve s dostavbou čtyřproudové silnice R52 z Pohořelic až do Mikulova, později se začne stavět také druhá varianta spojení obou zemí - dálniční obchvat Břeclavi a prodloužením rychlostní silnice R55 až k rakouským hranicím. Ministerstvo dopravy a kraj prosazovaly původně pouze první variantu, Strana zelených, ekologové a obce na Mikulovsku zase trasu přes Břeclav. Vláda se nakonec rozhodla, že postaví obě varianty.

Vydáno pod