Den NATO nabídne řadu lákadel

Ostrava - V sobotu se na mošnovském letišti Leoše Janáčka již poosmé představí špičková letecká technika včetně předních leteckých akrobatických skupin. Organizátoři Dnů NATO očekávají návštěvu přinejmenším 60 000 zájemců o vojenskou vzdušnou i pozemní techniku. V rámci programu se představí všechny ozbrojené složky Armády ČR a dalších členů Severoatlantické aliance.

Třetí největší letoun světa, tehdy ještě sovětský Antonov 124 přezdívaný Ruslan, se na českém nebi poprvé proháněl před dvaceti lety v červnu roku 1988. Tento 220 tun vážící stroj o rozpětí křídel více než 73 metry nebude chybět na mošnovském letišti ani letos.  

Ruslan však nebude jediným lákadlem mošnovského svátku ozbrojených sil. „Máme před sebou vůbec nejlepší program ve vzduchu za celých osm let. Vystoupí v něm opět prestižní evropská akrobatická skupina ze Španělska Patrola Áquila, je tady britský a nizozemský letecký tým a vůbec poprvé se zde představí i dva letouny AWACS,“ přibližuje některá lákadla organizátor Dnů NATO Zbyněk Pavlačík.

Na zemi jsou pak připraveny ukázky vojenských vozidel nebo zásahy jednotlivých ozbrojených složek zemí Severoatlantické aliance. Nebe nad Mošnovem bude plné letadel. „Provoz letiště jako takový nebude omezen, protože koordinace letů je důsledná. Všichni, kteří chtějí odletět na dovolenou, tak odletí, normálně běží všechny pravidelné lety. Ale pro ty, co budou odlétat, to bude velmi zajímavé, protože nad hlavami jim budou kroužit stíhačky,“ informuje mluvčí Letiště Leoše Janáčka Ostrava Michaela Kubešová.