Dny NATO v Ostravě: Vyznamenání, vojenská technika a déšť

Ostrava - Jedinečná přehlídka vojenské techniky zemí NATO ve střední Evropě se uskutečnila v rámci Dnů NATO 2008 na letišti Leoše Janáčka v Mošnově. Divákům se představil ukrajinský dopravní letoun Ruslan, bojové letouny Eurofighter Britského královského letectva, polské a nizozemské F-16, pýcha českých stíhačů gripeny a španělská letecká akrobatická skupina Patrulla Águila.

Na komentované přenosy z mošnovského letiště se podívejte zde 

Den NATO se v Mošnově na Novojičínsku koná letos již po osmé. „Pro nás je to velmi významná záležitost. Je to jeden ze tří svátků, které máme v průběhu roku,“ řekl o Dnu NATO náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek.

Vůbec poprvé se akce účastnila Francie, Nizozemí a Ukrajina. Ta vyslala dopravní letoun Ruslan, který je třetí největší na světě, do Ostravy se vrátil po dvaceti letech. „Máme tady nejvíce zahraničních letadel. Jak ve vzduchu, tak na zemi,“ řekl hlavní organizátor Zbyněk Pavlačík.

Nejočejkávanější událostí bylo vystoupení španělské letky Patrula Águila. Kvůli špatnému počasí hrozilo, že její vystoupení diváci nakonec neuvidí. „Počasí není moc dobré, jak můžete vidět. Vzlétneme a uvidíme, co budeme moci předvést,“ popsal pilot Patrulla Águila Erique García Castro.

Premiér vyznamenal vojáky za hrdinství

Dva padlí a tři zranění vojáci, kteří sloužili v misi v Afghánistánu, se dnes stali nositeli medaile Karla Kramáře za hrdinství, které jim nebo jejich příbuzným předal předseda vlády Mirek Topolánek. „Jsem velice rád, že předseda vlády ocenil nejenom zraněné, ale vzpomenul i na naše mrtvé kolegy,“ sdělil náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek. „Je to obrovská pocta pro vojáka, který jede do mise plnit úkoly a vrátí se i takto,“ doplnil velitel průzkumné čety Armády ČR Robert Chudý.

Vloni přilákaly Dny NATO 60 tisíc diváků a organizátoři hovořili o královské návštěvě. Spokojeni jsou ale i s letošní účastí, 40 tisíc lidí v počasí, které panovalo.

Patrula Áquilla
Zdroj: ČT24
Vydáno pod