Vietnamský ministerský předseda zavítal do Česka, jedná o obchodu

Praha - Hlavním tématem rozhovoru mezi premiérem Mirkem Topolánkem a jeho stejně postaveným hostem z Vietnamu Nguyenem Tan Dungem byly obchody a investice. Vietnam je sice na seznamu prioritních zemí, který je součástí schválené vládní exportní strategie ČR, ale přání zatím zaostávají za skutečností.

O konkrétních smlouvách se v Praze a Ostravě jedná na úrovni delegací obchodníků a průmyslníků obou zemí. Hlavním kontraktem by měla být stavba černouhelné tepelné elektrárny v deltě Mekongu, jejíž výkon by pokryl dvacet procent vietnamské spotřeby. Zakázka bude stát 60 miliard korun a měla by ji s pomocí státní půjčky získat společnost Škoda Praha, dceřiná firma ČEZ. Někteří obchodníci tento postup kritizují. Uvítali by, kdyby půjčky získávali hlavně drobní a střední obchodníci a firmy, kterým by pomohly se na vietnamském trhu lépe uchytit.

Během vzájemného jednání se premiéři Česka i Vietnamu ujistili ve vzájemné podpoře pro kandidaturu na místo nestálého člena Rady bezpečnosti OSN v letech 2008 a 2009.

V Česku žije početná vietnamská menšina. Podle informací vietnamského velvyslanectví je zde na 40 000 Vietnamců, kteří tu pracují a podnikají. Vietnamci jsou tak po Slovácích a Ukrajincích třetí největší národnostní menšinou na území ČR. Podle Topolánka jsou vztahy obou zemí nadstandardní. Vietnamce lze podle něj chápat jako velvyslance této země v ČR. Ve Vietnamu zase žijí tisíce Vietnamců, kteří v České republice v minulosti studovali.

Vydáno pod