Lékaři bez hranic zvou do uprchlického tábora v centru Prahy

Praha - Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic postavila v rámci putovní vzdělávací výstavy přímo v centru Prahy kopii uprchlického tábora. Interaktivní instalace je připravena podle skutečných parametrů, táborem provedou návštěvníky humanitární pracovníci, kteří se účastnili zahraničních misí. Až do konce týdne se mohou lidé vžít do kůže uprchlíka a současně si prohlédnout výstavu fotografií renomovaných autorů.

Výstava Uprchlický tábor v srdci města je založena na bezprostředním zážitku. Návštěvníci si na vlastní kůži vyzkouší život na hony vzdálený obvyklému standardu: odměří si například vlastní uprchlickou dávku potravy, okusí si odpočinek v přechodném obydlí. Bezprostřední zkušenost v areálu doplňuje klasická fotografická instalace na téma uprchlíků.

Podle odhadů amerického Výboru pro uprchlíky a imigranty pro rok 2006 bylo na útěku z domova kolem 33 milionů lidí. Do tíživé životní situace, kdy se jim nedostává základních životních potřeb, se uprchlíci dostávají především v důsledku pronásledování z náboženských, rasových nebo politických důvodů. Podobných zařízení, jako je stan na náměstí Míru pak vedle toho využívají také lidé, kteří byli postiženi přírodní katastrofou nebo válkou. Lidé v ČR si teď mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jaký pocit to asi je.

Uprchlické tábory je možné nalézt po celém světě. Podle přednosty gynekologicko-porodnické kliniky FN Ostrava Ondřeje Šimetky, který absolvoval několikaletý pracovní pobyt ve Východním Timoru a na Srí Lance, se ale nejedná jen o klasické uprchlické tábory v cizích zemích, ale také o pomoc lidem, kteří utíkají v rámci jednoho státu: „Ten pomyslný žebříček vede především Súdán, kde se nachází asi 5,5 milionu vysídlených osob. Poměrně špatná je situace rovněž i v Kolumbii, kde jsou přibližně dva miliony lidí na útěku před nepokoji ve vlastní zemi.” Oficiální uprchlický status tak má pouze 12 milionů osob. Zbylých asi 20 milionů lidí jsou utečenci ve vlastní zemi.

Návštěvníci výstavy se v areálu dozví také informace o tom, jak podobné tábory vznikají a co všechno jsou schopné zajistit. „Často je to tak, že lidé, kteří utíkají ze svých domovů, se někde usídlí a na humanitárních organizacích je potom, aby nějakým způsobem tento tábor, který vznikl v podstatě na zelené louce, zajistili,” popisuje nejjednodušší možnost Dora Tomíčková, která si vyzkoušela práci v boji proti tuberkulóze v Uzbekistánu. Současně se seznámí s nebezpečnou a komplikovanou službou lékaře v polních podmínkách, připravena je i procházka simulovaným minovým polem.

Uprchlický tábor bude v centru Prahy stát až do neděle, otevřen je veřejnosti denně od 9 do 18 hodin, o víkendu pak od 10:00 do 19:00. Prohlídky, které trvají přibližně hodinu, povedou lékaři a další pracovníci, kteří mají osobní zkušenost ze zahraničí.