Tuberkulózou již onemocnělo 13 zaměstnanců dvou závodů Foxconnu

Pardubice/Kutná Hora - V pardubickém a kutnohorském závodě společnosti Foxconn přibyli další lidé s tuberkulózou. Vážným plicním onemocněním, které se léčí několik měsíců, trpí celkem již 13 lidí, z toho jedenáct případů se vyskytlo v pardubické továrně.

„Po prvním výskytu tuberkulózy se začali další nemocní aktivně vyhledávat, proto je jich tolik. Kdybychom hledali v české populaci, tuberkulózu objevíme také. Nemoc je zákeřná tím, že nemocný člověk nemusí mít obtíže,“ konstatuje pardubická hygienička Jana Daňková.

První onemocnění se objevilo v květnu u mongolských pracovníků, ale pouze dva lidé mají otevřenou formu nemoci, která je nakažlivá. Všichni nemocní jsou hospitalizováni v odborných léčebných ústavech.

Firma Foxconn v červnu zpřísnila vstupní zdravotnické prohlídky pro nové pracovníky z ciziny - vyšetřovali se lidé, kteří přišli s nemocnými do styku, a to včetně českých zaměstnanců. Do konce září by mělo testy projít celkem 650 pracovníků pardubického závodu. TBC se léčí antituberkolitiky a léčba může trvat až půl roku.