Pamětníci mobilizace: Byla spontánní, její vyhlášení se stalo jakousi formalitou

Praha - Maximální vzepětí morální odpovědnosti, statečnosti a odhodlání bránit svou vlast proti německému agresoru. Tak hovoří o mobilizaci branné moci Československa před 70. lety historici. Přímí pamětníci tehdejších dob jim dávají za pravdu. Jak vojáci, tak civilní obyvatelstvo bylo rozhodnuto klást odpor všemi dostupnými prostředky. Poté, co západní mocnosti vyzvaly Československo k podstoupení pohraničí Německu ve prospěch světového míru, čekalo na půl milionů československých vojáků připravených v pohotovostních posádkách na jediné - 23. září krátce po půl jedenácté večer se dočkalo.

O 70 let později skupina pamětníků pohnutých dob zavzpomínala na atmosféru mobilizace. Na pražském Vítězném náměstí také probíhá veřejné promítání archivních záběrů Vojenského historického ústavu, které potrvá až do středečního večera.

Při příležitosti výročí byl zbylým účastníkům generálem armádního štábu Vlastimilem Pickem předán pamětní list. „Tato historická událost se bohužel nepřipomínala a my bychom chtěli do budoucna, aby datum vyhlášení mobilizace bylo v našem vojenském kalendáři opravdu významné,“ dodal Picek.

Mezi nimi byl i devadesátiletý Jaroslav Buršík, který byl v roce 1938 přímo v bunkrech na česko-německé hranici u Liberce. Dokonce zde bojoval proti sudetoněmeckým povstalcům. „Byly tam první výstřely té války a také i první ranění,“ vzpomíná Buršík a dodává: „Mobilizace byla spontánní, ani nebylo třeba jí svolávat.“

Historik Straka

„Československá republika byla v tu dobu připravena klást maximálně tvrdý odpor.“

Československý stát se od poloviny 30. let svědomitě připravoval na možnost válečného konfliktu s nacistickým Německem. Ke konci roku 1937 vkládal nejvíce prostředků na rozvoj armády ze všech demokratických zemí v Evropě. Při mobilizaci narukovali všichni muži pod čtyřicet let, což umožnilo nárůst počtu vojáků v pohotovosti na 1 milion.

Mobilizace proběhla velmi rychle, díky čemuž se tehdejší československá armáda dodnes těší respektu celého světa. „Z vojenského hlediska bylo důležité, že již v době, kdy byla mobilizace vyhlášená, existoval kryt hranic a ve zbrani už v tu dobu byl půl milionu mužů. Nepřítel by při zahájení útoku již v tomto okamžiku narazil na kryt, který byl schopen bránit mobilizaci, jež probíhala za ním,“ informoval Straka.