Vzrostl počet uživatelů tvrdých drog nakažených virem HIV

Praha - Podle zprávy publikované v britském magazínu The Lancelot jsou na světě až 3 miliony HIV pozitivních, infikovaných injekční stříkačkou. Nejvážnější je situace ve střední Asii a ve východní Evropě, kde je mezi injekčními uživateli drog až 72 preocent HIV pozitivních. V Česku jich loni bylo 9 procent.

Podle Miroslava Hlavatého z České společnosti AIDS pomoc letos počet HIV nakažených překoná rekord z minulého roku. Za celý loňský rok se nákaza rozšířila o 122 nový případů, letos jen do konce srpna o 107. Koncem roku Hlavatý očekává až 150 nových infikovaných. Za celou historii testování (od roku 1986 do konce srpna 2008) evidují české statistiky 1149 virem HIV nakažených Čechů a cizinců s trvalým pobytem. Nemoc AIDS propukla u 258 z nich, podlehlo jí 138 lidí. „Od roku 2002 se nám nedaří snížit počet nově diagnostikovaných případů,“ potvrzuje Jaroslav Jedlička ze Státního zdravotního ústavu.

Mimo tyto statistiky se ještě evidují cizinci bez trvalého pobytu, kteří v ČR přišli na testy. Z nich se nákaza zjistila u 300. Celkový počet HIV nákaz zjištěných na území ČR tak podle Hlavatého činí 1449. Počet Čechů a cizinců s trvalým pobytem, kteří o své nákaze vědí - a dosud žijí - je v ČR podle statistik 964.

Počet HIV pozitivních se zvyšuje i kvůli narkomanům

Podle průzkumu australské univerzity New South Walesse počet HIV pozitivních ve světě zvyšuje i kvůli narkomanům, kterých je nemocných více než třetina. Nejhorší je situace v Estonsku, kde testy odhalily HIV u 72 procent narkomanů. V Česku je to zatím jen jedno procento. „Ve srovnání se západem jsme na tom zhruba stejně, ne-li níž, ale kde tiká bomba, to je východ,“ říká ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ale podotýká, že stoupající trend „je potřeba brát velmi vážně a nesnažit se ho bagatelizovat srovnáváním s jinými zeměmi“.

Kvůli imigraci by však právě východní země mohly Česko v brzké budoucnosti ohrozit. „Injekční uživatelé drog jako HIV pozitivní mohou růst. To ostatně ukázala i studie, která se zaměřila na ruskojazyčné cizince žijící v ČR, kde byly dělány výzkumy na HIV a nediagnostikovaná infekce se tam nově zjistila,“ varuje Jedlička.

Situace u nás je pravděpodobně horší, než nasvědčují oficiální čísla

Počet zemřelých na AIDS nelze oddělit od celkového počtu nakažených a dobrat se tak k číslu nyní žijících nakažených. Několik nemocných AIDS totiž zemřelo i nezávisle na své nemoci. Mezi loňskými 122 nově zjištěnými nákazami bylo podle Hlavatého mnoho lidí, kteří k viru přišli již před mnoha lety. To znamená, že mezi lidmi může chodit velké množství nakažených, kteří virus šíří dál, aniž by o tom věděli. Zdaleka ne všichni nakažení se totiž podrobili testům.

Skutečný počet nakažených tak může být podle Hlavatého až desetkrát vyšší. „Státní úřady mluví o tří až pětinásobku, ale já, jako člověk pracující na ulici, vidím, že ta skutečnost je opravdu někde jinde, vidím to na ten černější scénář,“ řekl Hlavatý. V Česku se nejčastěji lidé nakazí při nechráněném pohlavním styku. Více než polovina nakažených virus získala stykem s člověkem stejného pohlaví. Heterosexuální styky se na nákazách podílejí zhruba ze třetiny.

Podle Hlavatého lidé v Česku riziko nákazy velmi podceňují. „Každý jsme si na to šáhli, snad každý aspoň jednou měl styk bez kondomu,“ řekl Hlavatý. Lidé prý často spoléhají na to, že je nemoc AIDS léčitelná. To ale podle Hlavatého není zcela pravda. Virus HIV sice lze díky moderní medicíně zkrotit, s léčbou je ale potřeba začít co nejdříve.

  • Průzkum australské univerzity New South Wales ukázal, že nejvíce virem HIV nakažených injekčních narkomanů je v Estonsku, kde testy odhalily HIV u 72 procent narkomanů. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/429/42803.jpg
  • Injekční stříkačky jsou i přes snahu mnoha sociálních pracovníků stále větší problém autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/427/42644.jpg