Strážníci možná budou pokračovat v měření rychlosti, návrh jde dál ve sněmovně

Praha  - Sněmovna pustila do dalšího kola novelu silničního zákona. Ta má vrátit městským stážníkům pravomoc měřit rychlost. Strážníci by podle ní mohli rychlost od příštího roku dále měřit, ale pouze na místech, která určí republiková policie. Novela má zároveň zajistit, aby trestné činy policistů mohli i v příštích letech vyšetřovat státní zástupci.

Sněmovna dříve při schvalování policejní reformy rozhodla o tom, že městská policie by měla od příštího roku ztratit možnost měřit rychlost. Posvětil to i Senát. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) členům horní komory slíbil, že tuto pravomoc strážníkům vrátí, ale za zpřísněných podmínek.

Poslanci novelu podpořili v takzvaném prvním čtení a nyní se jí budou zabývat sněmovní výbory. Schvalovat by ji dolní komora mohla v říjnu. Někteří opoziční i koaliční poslanci ale dále trvají na tom, že městská policie by rychlost měřit neměla. Ani zpřísněné podmínky podle nich nezaručí, že města a obce nebudou řidiče šikanovat a využívat radary jako zdroj příjmů.

Senátoři požadovali, aby městská policie měřila rychlost jen v zastavěných částech obce v součinnosti s republikovou policií. Měřené úseky by měla podle Senátu viditelně označit dopravní značkou. Vládní novela však obsahuje pouze obecnou formulaci, že městská policie může měřit rychlost jen na místech určených policií ČR.

Poslanec ODS Jan Klas se obává, že podmínka, aby strážníci mohli měřit jen na místech určených republikovou policií, bude pouze formální. Někteří velitelé městských policií podle něj počítají s tím, že místa, na nichž rychlost strážníci měří, sepíšou do oficiálního seznamu. Ten pak pouze potvrdí republiková policie. „Pojem místa není místně ani časově nijak ohraničen, místem může být například celé území města 24 hodin denně,“ řekl Klas.

Prostřednictvím systému Czech POINT má vládní novela rovněž umožnit řidičům získat výpisy z bodového rejstříku o tom, zda a o kolik bodů přišli kvůli svým dopravním prohřeškům. Tuto možnost tak budou mít na obecních a krajských úřadech nebo na některých poštovních pobočkách.

Spolu se změnami silničního zákona chce vláda napravit také chybu v trestním řádu, která vznikla při schvalování reformy policie. Podle tehdejšího rozhodnutí poslanců by od příštího roku nemohla trestné činy policistů vyšetřovat ani inspekce policie, ani státní zástupci. Vláda v „opravné“ novele navrhla, aby trestné činy policistů i v příštích letech vyšetřovali státní zástupci. Langer ale poslancům zároveň slíbil, že do konce roku předloží návrh, který umožní vznik generální inspekce, která by vyšetřovala trestné činy příslušníků všech bezpečnostních sborů.

Obec Desná a Kořenov zakoupily kvůli neukázněným řidičům tři radary na měření rychlosti.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod