Policie odložila případ podivné maturity na gymnáziu Pod Vyšehradem

Praha - Policisté odložili případ údajně zaplacené maturity na pražském gymnáziu Pod Vyšehradem. Vyšetřování neprokázalo, že by vlivný podnikatel a šéf Polikliniky Modřany Jaroslav Barták zaplatil za to, aby se jeho syn Martin mohl k maturitě dostat. Předsedkyně zkušební komise Markéta Šimková původně tvrdila, že ona a další lidé od něj měli dostat zaplaceno. Podle mluvčí pražské policejní správy Ivy Knolové ale nakonec svou výpověd popřela.

Martin Barták na konci maturitního ročníku neuspěl u zkoušky ze španělštiny ani z následného opravného pokusu. Podle všeho mu však byl umožněn další pokus, který není podle maturitního řádu možný. 

Školní inspekce zatím v případu odhalila 9 pochybení. Magistrát gymnázium připravil o část dotace a ministerstvo školství se podle své mluvčí Kateřiny Böhmové zabývá podnětem inspekce k výmazu školy. Koncem loňského ročníku odešla kvůli podivné maturitě část učitelů i studentů.

Martin Barták dostal při druhé výjimečné komisionální zkoušce ze španělštiny trojku. Známku, která ho připouštěla k maturitě, prosadila předsedkyně zkušební komise Markéta Šimková, přestože ostatní učitelé trvali na pětce. Někteří pedagogové poté odmítli Bartáka u maturity zkoušet a studenti kvůli podivné zkoušce protestovali.

Díky tomu, že Šimková svou předchozí výpověď popřela, je vyšetřování nečistých praktik na soukromém pražském gymnáziu pozastaveno. „Neprokázala se skutková podstata trestných činů, a tak policisté případ odložili,“ uvedl mluvčí mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Vydáno pod