Údajný únosce letadla Dogajev nepřišel na předání z ČR do Ruska

Praha - Rus Jevgenij Dogajev, stíhaný ve své zemi pro údajný pokus o únos letadla, se dnes nedostavil na pražské ruzyňské letiště k předání ruským orgánům. Muž byl v únoru propuštěn na milionovou kauci z vydávací vazby a na letištní oddělení cizinecké policie měl dorazit sám. Soud nyní rozhodovat o propadnutí záruky. O vydání Dogajeva do vlasti rozhodl v září pražský městský soud. Podle ministerstva spravedlnosti měl být předán dnes kolem 13:00.

Podle televize Z1 požádal Rus v České republice o azyl. Podle mluvčího Městského soudu v Praze Petra Kulawiaka ale takovou informaci soud nemá. Nepotvrdilo ji ani ministerstvo vnitra. „Z bezpečnostních důvodů nemůžeme takovéto informace poskytovat,“ řekla mluvčí ministerstva Hana Malá. podle Dogajevovi advokátky měl Rus požádat o azyl v některém z evropských států.

Rus žádal o odklad vydání, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil mu ale nevyhověl, protože mu to podle jeho slov české zákony neumožňují. V úterý odmítl jeho stížnost i Ústavní soud. Dogajev v ní poukazoval na nezákonnost jednání českých úřadů. Českou republiku už proto zažaloval  o 250 milionů korun a zároveň podal stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Po návratu do Ruska by Dogajev pravděpodobně skončil automaticky ve vazbě. Ruské orgány o tom rozhodly v jeho nepřítomnosti, protože jej považovaly za uprchlého. Hrozí mu až dvanáctileté vězení. Bankéř a bývalý fotbalista Dynama Moskva Dogajev předloni letěl s rodinou na silvestrovské oslavy do Švýcarska. V letadle společnosti Aeroflot se údajně domáhal přistání v Káhiře, pokusil se vniknout do pilotní kabiny, vyvolal rvačku a tvrdil, že nechá letoun explodovat. Stroj nouzově přistál na pražské Ruzyni.