Sněmovna se dnes kvůli přestávce ČSSD k jednání o daních nakonec nedostala

Praha - Sněmovna se už dnes nezabývala vládní novelou zákona o daních z příjmů, i když ji měla pevně zařazenou jako poslední bod jednání. Asi 15 minut předtím, než se jí měli poslanci začít zabývat, si sociální demokraté vyžádali přestávku na poradu svého klubu, a tím dnešní jednání fakticky ukončili. Nehlasovalo se tak ani o poplatcích ve zdravotnictví. Premiér Mirek Topolánek označil postup sociálních demokratů za "nebývalou obstrukci".

Lídři ČSSD se podle Topolánka rozjeli na kampaň před blížícími se krajskými volbami a ČSSD přerušila jednání sněmovny před pevně zařazeným bodem. Podle dalších koaličních politiků bylo skutečným důvodem přerušení schůze to, že sociální demokraté neměli ve sněmovně dost hlasů pro případný úspěch při hlasování o rušení zdravotnických poplatků. V sále chyběl šéf poslanců ČSSD Michal Hašek, předseda strany Jiří Paroubek a ke konci jednání pak i David Rath, který za rušení poplatků horoval. Místopředseda sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal řekl, že ČSSD porušila dohodu z organizačního výboru, podle níž se o daních mělo jednat dnes.

Poslanec ČSSD a šéf zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček míní, že se jeho strana žádné obstrukce nedopustila. „Přestávka na klub je legitimním právem každého poslaneckého klubu. Naši kolegové z ODS tu věc používají také. My se prostě potřebujeme poradit, a proto jsme si tu pauzu vzali,“ uzavřel.

Další termín jednání sněmovny o daních není jasný

Kdy se sněmovna k návrhu dostane, zatím není jasné. „Vzhledem k tomu, že předseda klubu sociální demokracie mi ještě včera (v úterý) sliboval, že se to dnes projedná, tak to beru jen jako informaci, jak vážně mohu brát sliby opozice,“ komentoval to ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Podle jeho slov členové ČSSD porušili svůj slib a zachovali se jako „uličníci z první třídy“.

Vládní návrh počítá s tím, že proti platnému zákonu ponechá od příštího roku sazbu daně z příjmu na 15 procentech. Ta by přitom podle zákona měla klesnout na 12,5 procenta. Výměnou za to by klesl odvod na sociální pojistné o 1,5 procenta.

Někteří poslanci ODS s tím ale nesouhlasí. Vlastimil Tlustý již předem ohlásil, že novelu nepodpoří, svůj postoj by změnil pouze v takovém případě, že by návrh snižoval daňovou zátěž, čemuž prý zatím nic nenasvědčuje. Návrh nechtějí podpořit ani jeho kolegové Juraj Raninec a Jan Schwippel. Kalousek prohlásil, že pokud novela neprojde, bude to sice politicky nešikovné, ale státní rozpočet na tom vydělá.

Nehlasovalo se ani o poplatcích ve zdravotnictví

O návrhu sociálních demokratů, podle něhož by neměli u lékaře, v nemocnici či za recept platit starobní důchodci, děti do 18 let a lidé s příjmem pod dvojnásobek životního minima, se dnes dolní komora nakonec také nedostala, znovu by o poplatcích mohla jednat ještě tento týden. Pokud by záměr ČSSD prošel, poplatky by nemusely hradit zhruba dva miliony seniorů a stejný počet dětí, tedy dvě pětiny obyvatel.

Podle opozičních poslanců jsou poplatky neužitečné a brání v přístupu k péči. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) naopak uvedl, že jejich zavedení omezilo nadužívání péče a plýtvání a snížilo výdaje na levné léky, peníze se pak přesměrovaly do nákladné léčby vážných nemocí.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24