Kvůli nehodě vlaku ve Studénce vydá Moravskoslezský kraj kolem čtyř milionů korun

Ostrava - Krajští zastupitelé schválili dvě dotace související se srpnovou tragickou nehodou vlaku ve Studénce na Novojičínsku. Gymnázium Františka Hajdy v Ostravě-Hrabůvce dostane přibližně 2,4 miliony korun na výtah pro bezbariérový přístup do školy. Její student totiž při vlakovém neštěstí přišel o obě nohy. Na zvýšení bezpečnosti na železničním přejezdu ve městě získá dalších 1,5 milionu korun přímo i Studénka.

O dotaci na bezbariérový přístup do gymnázia požádal kraj ředitel školy Josef Svrčina. Podle hejtmana Evžena Tošenovského (ODS) je nutné těžce zraněnému studentovi vytvořit podmínky pro jeho návrat do školy a pomoci mu k začlenění do kolektivu spolužáků. Bezbariérový přístup do budovy školy vytvoří podmínky pro přijímání dalších imobilních studentů na toto gymnázium.

Studénka pak od kraje dostane dotaci na zvýšení bezpečnosti na železničním přejezdu ve městě. Starosta Studénky Ladislav Honusek už v září zaslal krajským radním otevřený dopis, v němž mimo jiné poukazoval na to, že dopravní situace ve městě je neúnosná. Starosta si stěžoval právě na to, že objízdné trasy po havárii vedou středem města přes jediný chráněný železniční přejezd.

Podle náměstka hejtmana Pavola Lukši (KDU-ČSL) finanční podpora kraje umožní zajistit stálý dohled policie na železničním přejezdu. Stálý dohled na provoz u železničních závor bude zajišťovat Městská policie Studénka a namátkově budou situaci kontrolovat i státní policisté. Opatření by měla trvat až do prosince příštího roku, kdy se předpokládá, že bude ve městě dokončena stavba mostu, který se původně zřítil do kolejiště a ve vysoké rychlosti do něj narazil mezinárodní rychlík Comenius.

Nehoda, která se stala 8. srpna, je označována za nejtragičtější za posledních 15 let. Na místě zemřelo šest lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici. Na sedm desítek lidí bylo zraněno. Škoda se pohybuje okolo 180 milionů korun.

Ve Studénce na Novojičínsku se na vlak zřítil most
Zdroj: ČT24